Deshumare istorică într-un cimitir din Botoşani: O enigmă, rezolvată de Biserică

Un loc considerat sfânt de enoriaşi era doar un mit. Un mormânt din Botoşani în care oamenii credeau că se află rămpşiţele a nouă preoţi, ucişi în Primul Război Mondial, şi care ar fi făcut minuni, era doar o groapă goală. Enigma a fost dezlegată după ce Biserica a cerut deshumarea osemintelor.

26 apr. 2013, 14:17
Deshumare istorică într-un cimitir din Botoşani: O enigmă, rezolvată de Biserică

La acest mormânt s-au rugat timp de zeci de ani oameni care au crezut că preoţii care se odihnesc acolo fac minuni. Au prins lumânări şi şi-au spus necazurile, informează România TV.

Oamenii s-au rugat, însă, la o groapă goală. Pentru că Biserica bănuia că rămăşiţele preoţilor nu sunt în cimitirul din Botoşani, a cerut deshumarea. Rezultatele săpăturilor au bulversat pe toată lumea.

„A fost ideea că totuşi n-ar fi îngropaţi aici preoţii, ci este doar o cruce comemorativă pusă în memoria preoţilor care au căzut în al Primul Război Mondial”, a declarat preotul Nicolae Bobârnea, de la Cimitirul Eternitatea.

 „Am clarificat pentru toată lumea. Nu există persoane, preoţi, înmormântaţi în acest loc (…) este un simplu monument comemorativ”, a precizat Lucian Leonte, protopop de Botoşani.

Falsul monument funerar a fost ridicat în 1921 de un preot militar.