Deşi apa îmbuteliată nu expiră, peturile au termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după termenul de expirare

Apa îmbuteliată, fie ea plată sau minerală, nu expiră niciodată. Cu toate astea, peturile cu apă au inscripţionată o dată de expirare. Ei bine, acel termen de valabilitate nu se referă la apă, ci la recipient.
Alina Costache
26 ian. 2022, 22:08
Deşi apa îmbuteliată nu expiră, peturile au termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după termenul de expirare

Apa îmbuteliată nu expiră niciodată, dar fiind un produs alimentar destinat consumului este supus legilor alimentației publice. Aceasta presupune ca fiecare produs alimentar comercializat să aibă inscripţionată o dată de expirare. De altfel, specialiştii precizează că data aceea nu reprezintă termenul de valabilitate al apei, ci al recipientului în care este îmbuteliată.

De ce nu este bine, totuşi, să bei apă îmbuteliată după depăşirea termenului de valabilitate

Un reputat medic spune că, în momentul în care petul cu apă a depăşit perioada de valabilitate, acesta eliberează substanţe chimice în apă, care vor duce la alterarea gustului.

Ştiaţi că data de expirare imprimată pe sticlele de apă îmbuteliată nu se referă la apa din sticle? Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate. După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros„, susţine medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, potrivit antena3.ro.

În anul 1987 a fost introdusa una dintre primele reglementari în acest sens, care spunea că orice produs alimentar ambalat nu poate avea o data de expirare mai mare de 2 ani, iar cu timpul, această regulă a devenit un standard la nivel mondial.

Plasticul din care este confecționat ambalajul are un grad de permeabilitate, iar în timp, compoziția acestuia se poate infiltra în apă, contaminând-o. Acești compuși care provin din plastic se pot acumula în organism, ducând la diverse afecțiuni.

În plus, apa îmbuteliată și carbogazificată, care a depășit termenul de expirare, își poate pierde aciditatea şi astfel apare aşa-numitul gust „stătut”.

Beneficiile şi contraindicaţiile consumului de apă minerală

Apa minerală este bogată în calciu și magneziu, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Magneziul reglează tensiunea arterială, indicele glicemic, fiind și un bun reglator neurocerebral. Acest mineral ajută, de asemenea, la menținerea echilibrului digestiv și previne constipația.

Citeste si Apa minerală nu îngraşă. Mihaela Bilic spulberă mitul şi spune cât de benefică este pentru organism

La rândul său, calciul menţine sănătatea oaselor, fortifiază sistemul osos și previne pierderea densității osoase. Un studiu în cadrul căruia care s-a comparat absorbția calciului în organism din lapte, din suplimente alimentare și din apă minerală, a arătat că un consum regulat şi frecvent de apă minerală îmbunătăţeşte semnificativ nivelul de calciu din corp graţie calciului pe care-l conţine.

Referitor la contraindicaţiile apei minerale, aceasta poate favoriza balonările, poate determina arsuri sau crampe și poate afecta în timp activitatea rinichilor.

Băuturile carbogazoase pot afecta stomacul dacă sunt consumate în fiecare zi. Practic, încet şi sigur erodează stomacul. Apar întâi arsurile, după care gastrita. Dacă durerile sunt ignorate şi se consumă în continuare băuturi acidulate atunci se poate ajunge şi la ulcer. În plus, băuturile acidulate balonează foarte tare.

Citeste si Băutură-minune care face adevărate miracole pentru organismul uman. Crește imunitatea și este extrem de benefică pentru plămâni și rinichi!

Acest efect neplăcut îl are şi sifonul sau apa minerală. Băuturile acidulate afectează în timp rinichii şi puteţi face nisip sau chiar pietre. Acest efect îl are şi apa minerală. Chiar dacă nu îngraşă şi nu are chimicale cum au sucurile, conţine foarte multe săruri. Este dovedit ştiinţific că sărurile afectează rinichii. De aceea nu este recomandat să beţi doar apă minerală. Consumaţi şi apă plată.

De asemenea, când alegeţi apă minerală fiţi atenţi la etichetă. Evitaţi apă care este îmbogăţită cu dioxid de carbon şi alegeţi apă minerală naturală. Recomandat este să alegeţi o apă mai puţin acidulată dacă o consumaţi zilnic“, susține medicul internist Florin Tudor, potrivit Adevărul.ro.

 

 

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Lovitură totală pentru Pepco. Ce se întâmplă cu magazinul adorat de sute de mii de români. Oamenii stăteau la coadă pentru produse, dar gigantul care deține Zara, Stradivarius sau Bershka i-a întors din drum
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Renovare fără bătăi de cap. Cum cureți varul de pe ramele geamurilor termopan
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Cum sunt oamenii născuți în Iulie. Ce calități și defecte au
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin