Deşi apa îmbuteliată nu expiră, peturile au termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după termenul de expirare

Apa îmbuteliată, fie ea plată sau minerală, nu expiră niciodată. Cu toate astea, peturile cu apă au inscripţionată o dată de expirare. Ei bine, acel termen de valabilitate nu se referă la apă, ci la recipient.

26 ian. 2022, 22:08
Deşi apa îmbuteliată nu expiră, peturile au termen de valabilitate. Ce se întâmplă dacă o consumi după termenul de expirare

Apa îmbuteliată nu expiră niciodată, dar fiind un produs alimentar destinat consumului este supus legilor alimentației publice. Aceasta presupune ca fiecare produs alimentar comercializat să aibă inscripţionată o dată de expirare. De altfel, specialiştii precizează că data aceea nu reprezintă termenul de valabilitate al apei, ci al recipientului în care este îmbuteliată.

De ce nu este bine, totuşi, să bei apă îmbuteliată după depăşirea termenului de valabilitate

Un reputat medic spune că, în momentul în care petul cu apă a depăşit perioada de valabilitate, acesta eliberează substanţe chimice în apă, care vor duce la alterarea gustului.

Ştiaţi că data de expirare imprimată pe sticlele de apă îmbuteliată nu se referă la apa din sticle? Apa nu expiră, dar sticlele în care se îmbuteliază au un termen limitat de valabilitate. După expirarea termenului de valabilitate, sticlele din plastic vor elibera substanțe chimice în apa îmbuteliată, aspect care duce la modificări de gust și miros„, susţine medicul Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, potrivit antena3.ro.

În anul 1987 a fost introdusa una dintre primele reglementari în acest sens, care spunea că orice produs alimentar ambalat nu poate avea o data de expirare mai mare de 2 ani, iar cu timpul, această regulă a devenit un standard la nivel mondial.

Plasticul din care este confecționat ambalajul are un grad de permeabilitate, iar în timp, compoziția acestuia se poate infiltra în apă, contaminând-o. Acești compuși care provin din plastic se pot acumula în organism, ducând la diverse afecțiuni.

În plus, apa îmbuteliată și carbogazificată, care a depășit termenul de expirare, își poate pierde aciditatea şi astfel apare aşa-numitul gust „stătut”.

Beneficiile şi contraindicaţiile consumului de apă minerală

Apa minerală este bogată în calciu și magneziu, minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. Magneziul reglează tensiunea arterială, indicele glicemic, fiind și un bun reglator neurocerebral. Acest mineral ajută, de asemenea, la menținerea echilibrului digestiv și previne constipația.

Citeste si Apa minerală nu îngraşă. Mihaela Bilic spulberă mitul şi spune cât de benefică este pentru organism

La rândul său, calciul menţine sănătatea oaselor, fortifiază sistemul osos și previne pierderea densității osoase. Un studiu în cadrul căruia care s-a comparat absorbția calciului în organism din lapte, din suplimente alimentare și din apă minerală, a arătat că un consum regulat şi frecvent de apă minerală îmbunătăţeşte semnificativ nivelul de calciu din corp graţie calciului pe care-l conţine.

Referitor la contraindicaţiile apei minerale, aceasta poate favoriza balonările, poate determina arsuri sau crampe și poate afecta în timp activitatea rinichilor.

Băuturile carbogazoase pot afecta stomacul dacă sunt consumate în fiecare zi. Practic, încet şi sigur erodează stomacul. Apar întâi arsurile, după care gastrita. Dacă durerile sunt ignorate şi se consumă în continuare băuturi acidulate atunci se poate ajunge şi la ulcer. În plus, băuturile acidulate balonează foarte tare.

Citeste si Băutură-minune care face adevărate miracole pentru organismul uman. Crește imunitatea și este extrem de benefică pentru plămâni și rinichi!

Acest efect neplăcut îl are şi sifonul sau apa minerală. Băuturile acidulate afectează în timp rinichii şi puteţi face nisip sau chiar pietre. Acest efect îl are şi apa minerală. Chiar dacă nu îngraşă şi nu are chimicale cum au sucurile, conţine foarte multe săruri. Este dovedit ştiinţific că sărurile afectează rinichii. De aceea nu este recomandat să beţi doar apă minerală. Consumaţi şi apă plată.

De asemenea, când alegeţi apă minerală fiţi atenţi la etichetă. Evitaţi apă care este îmbogăţită cu dioxid de carbon şi alegeţi apă minerală naturală. Recomandat este să alegeţi o apă mai puţin acidulată dacă o consumaţi zilnic“, susține medicul internist Florin Tudor, potrivit Adevărul.ro.