Despăgubirea de 20.000 de lei către Traian Berbeceanu a fost anulată. Procesul cu fostul şef al SRI Alba va fi reluat

Procesul în care fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia Traian Berbeceanu cere unui fost şef al SRI Alba, Ioan Tarnu, daune morale şi materiale pentru "nenumărate afirmaţii mincinoase, calomnioase, defăimătoare", se va relua la instanţa de fond, unde cauza a fost trimisă spre rejudecare, potrivit unei decizii dispuse marţi de Tribunalul Alba.

09 apr. 2019, 16:53
Despăgubirea de 20.000 de lei către Traian Berbeceanu a fost anulată. Procesul cu fostul şef al SRI Alba va fi reluat

Admite apelul declarat de reclamantul Berbeceanu Traian şi pârâtul Tarnu Ioan împotriva sentinţei civile nr. 1100/2018 a Judecătoriei Alba Iulia, pronunţată în dosar nr.5858/107/2017* şi în consecinţă: Anulează hotărârea atacată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de fond. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 30 de zile de la comunicare.Cererea de recurs se depune la Tribunalul Alba„, se arată în hotărârea postată marţi pe portalul instanţei de judecată.

Procesul dintre Berbeceanu şi fostul şef al SRI Alba se afla din ianuarie pe rolul Tribunalului Alba, instanţă care a judecat apelul declarat de ambele părţi din acest dosar.

În mai 2018, în primă instanţă, Judecătoria Alba Iulia a decis ca fostul şef al SRI Alba să-i plătească despăgubiri în valoare de 20.000 de lei lui Traian Berbeceanu, pentru „prejudiciul moral suferit” de acesta în urma unor acuzaţii făcute într-o emisiune a unui post central de televiziune.

Citeşte şi Traian Berbeceanu, atac grosolan pe facebook: „Mitocanul de Badea trebuie BĂTUT ZILNIC, să simtă cum trosneşte clavicula”

Constată că pârâtul a încălcat drepturile nepatrimoniale ale reclamantului prin acordarea interviului difuzat la data de 05.09.2017, în cadrul emisiunii ‘Sinteza Zilei’, pe postul de televiziune Antena 3. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit de reclamant prin încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale de către pârât„, se arăta în minuta postată, la vremea respectivă, pe portalul Judecătoriei Alba Iulia.

În 2017, Traian Berbeceanu i-a intentat proces fostului şef al SRI Alba Ioan Tarnu, cerându-i acestuia daune morale şi materiale de 150.000 de lei. Berbeceanu şi-a exprimat, la vremea respectivă, nemulţumirea că respectivele afirmaţii au fost preluate de mai multe publicaţii centrale şi locale, fără ca vreun jurnalist să îi solicite vreun punct de vedere.

Îi solicit public (lui Tarnu – n.r.) să retracteze, prin intermediul aceloraşi posturi TV şi publicaţii, în termen de 5 zile, afirmaţiile mincinoase făcute la adresa mea, în caz contrar urmând să îl acţionez în judecată, să solicit daune morale şi plata acestora prin poprirea pensiei militare de care beneficiază. Banii astfel obţinuţi, promit să îi folosesc pentru plata unor burse de studii pentru 3 studenţi la jurnalism (categoric vor ajunge), studenţi care se vor angaja ca, după absolvire, să respecte deontologia profesiei de ziarist„, scria, în 6 septembrie 2017, pe contul său de Facebook, Traian Berbeceanu.

O săptămână mai târziu, el i-a trimis şi o notificare fostului şef al SRI Alba, în care îi transmitea acestuia că a lansat în spaţiul public „aspecte neadevărate” cu privire la persoana sa şi „afirmaţii mincinoase” de natură să îi afecteze „în mod grav reputaţia şi dreptul la imagine”. Berbeceanu a menţionat atunci că îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă şi de a cere obligarea la plata de daune morale şi materiale corespunzătoare prejudiciului cauzat, apreciat de el la cel puţin 150.000 de lei.