Despre eventualele compensaţii materiale care pot fi obţinute odată cu divorţul

Soluționarea unei cereri de divorț de către instanța de judecată presupune stabilirea modului în care va fi desfăcută căsătoria dintre părți, respectiv prin acordul părților sau din culpă, numele pe care soții îl vor purta după divorț, precum și situația minorilor (locuința acestora, modul de exercitare a autorității părintești, obligația de întreținere, păstrarea legăturilor personale cu minorii). Așadar, aspectele sus menționate reprezintă capetele de cerere pe care instanța este chemată să le soluționeze în mod obișnuit. Totuși, există și situații în care soții au pretenții financiare unul față de celălalt sau au de rezolvat situația bunurilor și datoriilor comune, iar în acest din urmă caz, se solicită partajul.

13 aug. 2019, 06:21
Despre eventualele compensaţii materiale care pot fi obţinute odată cu divorţul

În acest articol, ne vom referi la prima ipoteză despre care am făcut vorbire, respectiv la reparațiile pecuniare pe care le poate solicita unul dintre soți celuilalt odată cu divorțul.

Potrivit legii, odată cu cererea de divorț, soțul interesat poate formula o cerere de despăgubire, poate solicita o pensie de întreținere sau dimpotrivă, o prestație compensatorie.

1. Dreptul la despăgubiri este prevăzut de art. 388 Cod civil, iar pentru recunoașterea acestui drept este necesar să se facă dovada unui prejudiciu în urma divorțului. Important de știut este despăgubirile (daunele) se pot acorda numai în cazul divorțului pronunțat din culpa exclusivă a soțului căruia i se solicită despăgubirile, iar pe de altă parte, soțul care formulează aceste pretenții să fie nevinovat, adică să nu aibă o culpă în desfacerea căsătoriei. Totodată, o astfel de solicitare se poate formula doar odată cu cererea de divorț, nu și ulterior.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.