DESTINAŢII interesante din România: Rafting şi canioning, TURISMUL EXTREM din Valea Jiului

Cu un traseu în lungime de 35 de kilometri, pe care se află nu mai puţin de 80 de cascade în care viteza apei poate ajunge şi la 40 de kilometri la oră, Defileul Jiului reprezintă unul dintre cele mai căutate locuri din România pentru practicarea raftingului, un sport extrem, de echipă, care începe să strângă din ce în ce mai mulţi adepţi în ţara noastră.
Alina Costache
20 sept. 2014, 08:31
DESTINAŢII interesante din România: Rafting şi canioning, TURISMUL EXTREM din Valea Jiului

Potenţialul de dezvoltare a acestui sport a fost bine surprins de anumiţi operatori de turism din Valea Jiului, care au realizat un pachet de servicii menit să armonizeze nevoia de relaxare a omului modern, cu adrenalina declanşată de intrarea în cascadele învolburate de pe râul Jiu. În plus, spun organizatorii acestui program de sport extrem, raftingul reprezintă una dintre cele mai bune formule prin care se poate dezvolta spiritul de echipă, prin faptul că toţi cei care se adună în barca gonflabilă trebuie „să pună osul” la muncă pentru a ajunge la finalul traseului pe care şi l-au stabilit, potrivit Agerpres.

Sezonul de rafting pe Defileul Jiului se deschide, de regulă, în luna aprilie şi se poate dura până în prima parte a lunii octombrie, dacă temperaturile de afară se menţin plăcute pentru turişti.

Citeşte şi Altfel de vacanţă. Concediul în care trebuie să parcurgi 30-70 de kilometri pe zi, pe bicicletă. Cât costă

Râul Jiu este cel mai tehnic curs de apă din România în ceea ce priveşte practicarea raftingului. Râul are porţiuni cu ape învolburate, de diverse grade de dificultate, iar turiştii care aleg această formă de deconectare de la stresul zilnic sunt de-a dreptul încântaţi. Anul acesta am avut un sezon bun pentru că a plouat mult şi a fost apă pe Jiu. Am avut mulţi turişti de la companii multinaţionale, dar au revenit şi o parte dintre împătimiţii raftingului, pentru care am pregătit combinaţii noi, ce au inclus tiroliene şi canioning”, spune Sorin Sanda, fost campion naţional la alpinism şi iniţiatorul programului ”Transilvania Adventure”.

Pe râul Jiu sunt trei tronsoane cu grade diferite de dificultate pe care se poate practica raftingul. Primul tronson este şi cel mai dificil, iar acesta începe imediat după podul de la ieşirea din oraşul Aninoasa, în zona unei amenajări energetice. Se continuă apoi pe lângă mănăstirea Lainici, cu un al doilea tronson, şi se încheie cu un al treilea tronson, în zona localităţii Sadu, din judeţul Gorj.

Fostul sportiv ne asigură că riscurile pentru practicanţii raftingului sunt aproape egale cu zero. Oamenii sunt instruiţi înainte de a urca în bărci şi sunt echipaţi cu costume speciale de neopren, încălţăminte de neopren, veste de salvare şi căşti. În fiecare barcă există un pilot profesionist, de care trebuie să asculte toată lumea şi care trasează sarcini pentru fiecare ocupant.

Cursa are părţile ei bune, uşoare, de relaxare, dar şi zone în care emoţia şi pulsul cresc la cote maxime, mai ales atunci când barca ajunge în dreptul mai multor cataracte de pe râu.

Nu trebuie să le fie teamă pentru că nu se poate întâmpla nimic. Dovada este la final, când toată lumea este fericită şi spune că doreşte să mai revină”, precizează Sorin Sanda.

Frumuseţile naturale ale zonei Văii Jiului şi alimentele pe care le pot lua direct de la producători au schimbat în bine cerinţele turiştilor. Aceştia au acceptat bucuroşi oferta organizatorilor, ca între două expediţii să meargă la un picnic în aer liber, unde totul este pregătit cu atenţie, înainte ca „sportivii” să termine cursa de rafting.

Le-am sugerat acest lucru turiştilor pentru că toţi întrebau de un restaurant. Eu i-am îndrumat spre acest restaurant la iarbă verde, pe un colţ de pătură, cu produse tradiţionale. Oamenilor le-a plăcut şi a prins”, spune, mulţumit, Sorin Sanda.

Citeşte şi Atenţie de unde vă cumpăraţi vacanţa. ZECI de persoane au fost PĂCĂLITE de agenţiile de TURISM

Turismul extrem din Valea Jiului este însă mult mai complex, iar una dintre ofertele recente se referă la canioning. Adică, mai simplu spus, căţărare pe cascade, lansări cu tiroliana, sărituri peste ochiuri de apă adânci de doi sau trei metri. Echipaţi cu căşti, cordeline, costume de neopren, încălţăminte potrivită, cu toţii caută soluţiile cele mai potrivite pentru a depăşi „obstacolul” din cale.

Este o deplasare pe orice. Te adaptezi din punct de vedere tehnic în funcţie de ceea ce îşi oferă terenul, canionul. Este turismul pe care eu îl promovez”, explică sportivul care a pus bazele proiectului ”Transilvania Adventure”.

Iar acest proiect este din ce în ce mai căutat, mai ales că el poate fi practicat şi pe timp de iarnă, când cascadele îngheţate pot reprezenta un bun perete pentru escaladă. Fiind un sport mai aparte, care necesită un echipament anume, organizatorii asigură cele necesare pentru toţi turiştii care caută aventura. Dincolo de indicaţiile pe care le primesc înainte de escaladă, turiştii sunt asistaţi de instructori pentru ca riscul la care sunt expuşi să fie doar unul ipotetic.

De regulă canioningul se practică în perioada lunilor aprilie – octombrie, cu precizarea că în timpul iernii oferta se schimbă şi se referă la escaladele pe pereţii îngheţaţi ai cascadelor. În ceea ce priveşte costurile pentru rafting şi canioning, acestea diferă în funcţie de cerinţele grupului de turişti şi de numărul acestora.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Câte kilograme a luat Roxana Nemeș de când a rămas însărcinată! Vedeta a dezvăluit cum decurge sarcina ei | FOTO
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Destinaţie neaşteptată! Unde a plecat iubita lui Nicușor Dan în vacanță cu copiii. Ce măsuri de siguranţă pentru familie a luat preşedintele României
Capital.ro
Verdict pentru Elena Udrea. Decizia pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Ce taxă va trebui să plătești în Grecia de la 1 iulie 2025. Turiștii și-au arătat deja nemulțumirea
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Răsturnare de situație! Tragedia aviatică din India, cu 260 de morți, ar fi fost provocată! Se ia în calcul, oficial, ipoteza unui sabotaj
Spynews
Prima reacție a lui Cezar Ouatu, după ce a apărut în presă că s-ar fi despărțit de logodnică! Declarații exclusive
Evz.ro
Bruxelles-ul vrea un nou Schengen. Ce schimbări pregătesc oficialii UE
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Dispar 4 tipuri de burse în anul școlar 2025-2026. Elevii vizați de noile masuri
Cancan.ro
Ilie Bolojan dă afară alți bugetari, după tăierea sporurilor. Veste de ULTIMA ORĂ de la Guvern
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Doliu în România. A murit marele campion al României. A pregătit generaţii întregi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Tragedie uriașă: 18 fete au murit într-un accident de microbuz
Tragedie în Argeș: Un tânăr de 30 de ani a murit într-un accident rutier după ce mașina sa a lovit un copac
MediaFlux
A apărut lista primilor români care vor fi concediați!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Atenție la plantele pe care le atingeți. Buruiana care arde ca acidul a invadat România (Video)