Deszăpezirea drumurilor naţionale costă 2.147 lei pe oră, indiferent dacă NINGE sau nu

Deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Bistriţa-Năsăud costă 2.147 lei pe oră, fără TVA, indiferent dacă ninge sau nu, tariful fiind de 18 ori mai mare decât cel practicat la nivelul municipiului Bistriţa şi de 61 de ori mai mare decât cel mai ieftin tarif cerut pentru deszăpezirea drumurilor comunale, potrivit situaţiei privind contractele de deszăpezire publicate, miercuri, pe site-ul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, informează Agerpres.

09 dec. 2015, 13:11
Deszăpezirea drumurilor naţionale costă 2.147 lei pe oră, indiferent dacă NINGE sau nu

Cei 303 kilometri de drumuri naţionale din judeţ vor fi deszăpeziţi în această iarnă, în perioada 16 noiembrie 2015 – 31 martie 2016, de către firma bistriţeană Construct Perom, cu care Direcţia de Drumuri Naţionale Cluj a încheiat un contract ce nu poate fi mai mic de 7.059.928,7 lei şi nu poate depăşi 7.289.852,1 lei, fără TVA.

Raportând suma minimă din contract la cele 3.288 de ore de derulare a acestuia, rezultă un tarif minim de 2.147 lei pe oră, pe care firma din Bistriţa îl va încasa indiferent dacă ninge sau nu.

La rândul său, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a încheiat contracte de deszăpezire în valoare totală de peste 2 milioane lei, pentru cei 640 kilometri de drumuri judeţene, tariful mediu pentru activitatea firmelor care au câştigat licitaţiile fiind de 609 lei pe oră, indiferent de condiţiile meteo.

De cinci ori mai mică decât la Consiliul Judeţean şi de 18 ori mai ieftină decât deszăpezirea pe drumurile naţionale este estimată cea a bulevardelor şi străzilor din municipiul Bistriţa, unde tariful practicat de cele două firme contractate de municipalitate este de 120 lei pe oră.

Există, însă, şi comune unde tariful pentru ora de intervenţie în caz de ninsoare sau polei este egal sau aproape egal cu cel din municipiul Bistriţa, cum ar fi Dumitra (120 lei pe oră), Rebrişoara (100 lei pe oră) şi Nimigea (80 lei pe oră), în timp ce în alte comune nu se depăşeşte 50 lei pe oră: Ciceu Mihăieşti (35 lei pe oră), Chiuza (46 pe oră), Căianu Mic (50 lei pe oră).

Discrepanţe există şi la nivelul oraşelor Năsăud şi Beclean, asemănătoare ca mărime şi ambele traversate de drumuri naţionale. Dacă la Beclean Primăria a prevăzut în buget 30.000 lei pentru deszăpezire, pe care o va efectua cu angajaţii Direcţiei de Gospodărire Comunală, la Năsăud primăria a încheiat un contract cu o firmă din Rebra, în valoare de aproximativ 133.000 lei, fără TVA.

Cele mai multe comune din judeţ, şi anume 49 din totalul de 58, au informat Instituţia Prefectului că vor efectua deszăpezirile pe drumurile comunale cu mijloace proprii, lor alăturându-li-se şi oraşul-staţiune Sângeorz-Băi.