Noi detalii despre accidentul în care a murit Kobe Bryant. Pilotul elicopterului nu avea autorizaţie să zboare în condiţii de ceaţă

Pilotul elicopterului care s-a prăbuşit duminică şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa Kobe Bryant şi alte opt persoane era autorizat să efectueze zbouri numai în condiţii de vizibilitate normală şi nu avea brevet de zbor în condiţii de vizibilitate reduse, aşa cum erau cele din dimineaţa zilei de 26 ianuarie.

29 ian. 2020, 17:10
Noi detalii despre accidentul în care a murit Kobe Bryant. Pilotul elicopterului nu avea autorizaţie să zboare în condiţii de ceaţă

Ara Zobayan era pilotul care se afla la manşa elicopterului în care se aflau Kobe Bryant, fiica acestuia şi alţi şapte pasageri. Un prieten al acestuia l-a descris ca fiind o persoană „incredibilă”, care a fost „mereu amabil, vorbăreț și mai ales atent când se ocupa de Kobe și familia sa”.

Un alt prieten de-al lui, Jared Yochim, a scris pe Facebook că Ara Zobayan a fost „un pilot incredibil, pilot instructor, pilot charter și cu adevărat un om grozav„. „Nu a fost un pilot de helicopter tipic egolatru, cum sunt cei mai mulți dintre noi, sincer. Ara a fost un bărbat care a rămas mereu calm„, a spus Jared Yochim.

Citeşte şi Kobe Bryant, noi amănunte despre accidentul de elicopter. Aparatul s-a rotit 15 minute deasupra oraşului Burbank, înainte de prăbuşire

Cu toate acestea, Ara Zobayan a încălcat regulamentele dumnică şi a zburat deşi nu avea experienţă şi autorizaţie pentru a pilota elicopterul în condiţii de ceaţă densă şi nori joşi, după cum a dezvăluit pentru Forbes fostul pilot Kurt Deetz, care a lucrat doi ani şi pentru Kobe Bryant. De remarcat că în acea dimineaţă toate aparatele de zbor pe care poliţia şi autorităţile locale le foloseau pentru controlul traficului au fost păstrate la sol tocmai din cauza condiţiilor de vizibilitate redusă.

Nu este foarte clar care era vizibilitatea reală la momentul prăbuşirii, cert este că imediat după discuţia cu turnul de control elicopterul în care se afla Kobe Bryant a pierdut foarte mult din altitudine. Ara Zobayan a spus iniţial că are condiţii bune de vizibilitate. Situaţia s-a schimbat radical însă cu aproximativ un minut înainte de prăbușire, când operatorul de la radar a devenit neliniştit deoarece nu mai primea vreun mesaj din partea elicopterului, care urma o rută inexplicabilă.

Pilot: Aici 2EX, anunțăm când suntem în condiții de vizibilitate, apoi menținem cursul pe 118, în acest moment suntem la 1400 de metri.

Pilot: (către turnul de control): putem începe – mergem înainte și începem procedura de întoarcere către sud-vest pentru 101?

Turnul de control: Elicopter 72EX, aprobat. Treceți în condiții de vizibilitate VFR (n.r. zbor de vedere)?

Pilot: Condiții de vizibilitate, zburăm la vedere la 1500 altitudine, aici 2EX.

Radar Socal: Elicopter 72EX, da, urmați un cod 1200. Așadar, solicitați monitorizarea zborului?

Radar Socal: Elicopter 72EX, comunicați ce intenții aveți.
….
Radar Socal: Elicopter 72EX, zburați prea jos pentru a vă putea urmări în acest moment.
….
Radar Socal: Elicopter 72EX, aici Socal…