DETALII CUTREMURĂTOARE de la CRIMA din SINEŞTI. „Umflaţi-l cu pompa, jupoaie-l ca pe miel”

Detaliu terifiant în crima de la Sinești: agresorii urmăreau altă victimă, dar nu au găsit-o acasă. Așa că s-au îndreptat spre Cătălin Manole. Toate neamurile din sat au sărit să-i ajute într-o vânătoare de oameni. 

23 iul. 2015, 13:22

Familia Lupașcu, autoarea crimei din Sinești, e cunoscută de zeci de ani ca foarte violentă, scrie 7est.ro. Despre cel bătrân se spune că și-a omorât un coleg de muncă în Irak și i-a furat banii. Au mai băgat cuțitul în oameni, au rupt mandibule, dar polițiștii din sat i-au lăsat să-și facă de cap timp de 20 de ani. În Sinești nu există lege, toți conduc băuți sau fără permis, iar bătăile sunt considerate firești, ca în Vestul Sălbatic. În timp ce Cătălin Manole era schingiuit, vecinii se uitau peste gard.

Citeşte şi CRIMĂ în Iaşi: Unchiul tânărului ucis în chinuri groaznice şi atârnat de un gard, ARESTAT

Costel şi Bogdan Manole, tatăl, respectiv fratele lui Cătălin Manole, ucis săptămâna trecută de un grup de 12 persoane, au povestit cum s-a ajuns la această crimă abominabilă şi cum au trăit ultimele ore din viaţa lui Cătălin.

Desprinse parcă dintr-un scenariu de film de groază, scenele scot în evidenţă sălbăticia cu care a fost ucis tânărul ce urma să împlinească 21 de ani în ianuarie.

Dus la muncă în Italia de principalul suspect al crimei

În 2013, Sandu Lupaşcu i-a luat la muncă în Italia pe băieţii lui Costel Manole, respectiv Andrei, Bogdan şi Cătălin.

„Le-a găsit de muncă în Sicilia, la cules de vie. Pentru asta, fiecare fiu de-al meu a trebuit să-i dea câte 300 de euro. Ca un fel de comision. Băieţii mei s-au întors după câteva luni acasă. Anul trecut, Cătălin s-a dus înapoi la muncă în Italia. De această dată, însă, s-a dus singur, însă Relu a început din nou să-i ceară bani”, îşi începe Costel povestea.

Tăiat cu cuţitul în Italia

Primul conflict între Cătălin şi familia Lupaşcu a avut loc anul trecut, după cum spune Costel.

„Anul trecut, fiii mei s-au dus din nou în Italia. Sandu i-a cerut din nou bani fiului meu. Cătălin i-a spus că nu are de ce să-i mai dea bani. «Ce, m-ai adus tu?!», i-a spus Cătălin. Atunci, Sandu l-a tăiat cu cuţitul. Cătălin a stat o săptămână în spital, pe Sandu l-au luat carabinierii. Pe urmă nu s-a mai întâmplat nimic până luna trecută, când Sandu s-a dus iarăşi să ceară bani. Vlăduţ şi cu Bogdan erau plecaţi, iar acasă era doar Cătălin. Văzând că Sandu este beat şi fiindu-i frică, Cătălin l-a lovit cu cuţitul pe Sandu. Au venit din nou carabinierii, Cătălin le-a spus ce s-a întâmplat şi nu a păţit nimic”, spune Costel.

Au vrut să bată pe altcineva

În seara în care a fost comisă crima, câţiva membri ai familiei Lupaşcu au mers în Sineşti pentru a se răzbuna pe altă familie, însă nu i-a găsit acasă.

„Luni, 13 iulie, unul dintre fiii familiei Obrijanu, care lucra pentru familia Lupaşcu, la stână a cerut banii pentru munca sa. Atunci, Relu l-a lovit şi l-a călcat pe cap de i-a dat sângele pe urechi. Ca să se răzbune, mai mulţi membri ai familiei Boghean, rude cu Obrijenii, i-au spart luneta la maşină lui Relu. Joi seară, pe la vreo 19.00-20.00, ăştia a lui Lupaşcu s-au dus să-i bată pe cei din familia Boghean, dar nu i-a găsit acasă. Atunci, s-au dus la un magazin de unde, spun oamenii de pe aici, au cumpărat sfoară, «ca să lege porcul», zicea Relu în gura mare în magazin. Adică fiul meu era porcul!”, zice Costel.

Hăituit 100 de metri

În ziua crimei, în jurul orei 22.30, Costel, Bogdan şi Cătălin Manole se aflau acasă la primul dintre ei. Cătălin, victima odioasei crime, i-a spus tatălui său că se duce să ia un încărcător pentru telefon.

„Andreea Tofan, o nepoată de-a ucigaşilor, care stă în apropiere, le-a dat telefon, spunându-le că fiul meu este acolo. Când Cătălin a ieşit în curte împreună cu Vlăduţ, fiul meu cel mic, şi cu Vasile Buturel, un vecin, să fumeze o ţigară, Relu cel bătrân (Aurel Lupaşcu – n.r.) a strigat: «Uite-l, băi!». Atunci, cei doi fii ai mei şi vecinul au fugit la deal. Erau 12 persoane care s-au luat după ei. Vecinul a fugit la el acasă. Atunci, Cătălin i-a spus fratelui său să fugă în altă parte pentru că îl vor bate şi pe el. Văduţ a fugit prin curtea unui alt vecin. Toţi s-au dus după Cătălin. Fiul meu a intrat în curte la Buturel, însă nu a mai reuşit să ajungă până la casă, pentru că l-au prins”, povesteşte tatăl victimei.

„L-au tăiat ca pe porc!”

Cruzimea cu care a fost ucis Cătălin Manole este greu de descris în cuvinte.

„Cred că era aproape ora 23.00 când l-au prins. Unul dintre fiii lui Relu i-a dat cu o bâtă în cap şi, pe urmă, a strigat: «Tăticu, dă funia!» Atunci, Relu le-a spus fiilor săi: «Legaţi-l, f… mama lui!» După ce l-au legat, Relu le-a spus celorlalţi că ar fi bine să-l umfle cu o pompă şi să-l jupoaie ca pe miel! O altă persoană i-a tăiat cu o secure antebraţul drept şi piciorul stâng, în timp ce ceilalţi i-au aplicat mai multe lovituri de cuţit. Totul a durat maximum 15 minute”, spune Costel Manole.

Citeşte şi Crimă ÎNFIORĂTOARE la Iaşi. Un tânăr de 20 de ani, TORTURAT şi ucis din RĂZBUNARE

12 agresori

Alertaţi de Vlăduţ, Costel Manole, împreună cu fiul său, Bogdan, au plecat în căutarea lui Cătălin.

În jurul orei 23.15, cei doi s-au întâlnit cu un vecin care le-a spus să fugă, pentru că vor fi ucişi şi ei.

„Vlăduţ a venit în fugă acasă şi ne-a spus că îl omoară pe Cătălin. Atunci am plecat cu Bogdan, fiul meu cel mare, şi cu fratele meu, Petronel, să-l căutăm pe Cătălin. Atunci, Andrei Zaharia, un vecin, ne-a spus să fugim, pentru că riscăm să fim şi noi omorâţi de cei din familia Lupşacu. Aceştia coborau deja la vale. Fratele meu s-a ascuns într-o curte, Bogdan a fugit şi el, iar eu m-am pitit după nişte tufe. I-am văzut cu o secure şi cu mai mulţi pari şi cuţite în mână pe Relu cel bătrân, Aurel Lupaşcu, Sandu Lupaşcu (cei doi fii ai lui Aurel Lupşacu – n.r.), Ionuţ Lupaşcu (nepot al lui Aurel Lupaşcu – n.r.), Dorin şi Bogdan Alexandru, Simion Vameşu, Constantin Tofan (apropiaţi ai familiei Lupşacu sau rude îndepărtate) şi alte patru persoane pe care nu le-am recunoscut”, istoriseşte Costel Manole.

Găsit de Bogdan într-o baltă de sânge

După alte cinci minute, Bogdan l-a găsit pe fratele său în curtea lui Vasile Buturel, plin de sânge şi desfigurat.

„Am văzut că avea mâna şi piciorul tăiate. Faţa îi era plină de sânge şi părea că are un ochi scos. Mi-a cerut să-i dau puţină apă. L-am chemat repede pe tata şi am sunat la Salvare”, zice Bogdan.

„Toate hainele erau rupte, faţa era plină de sânge. La cap avea mai multe lovituri. Antebraţul drept de-abia se mai ţinea într-o bucată de piele. Tot piciorul stâng era tăiat de sus până jos. Se vedeau pe corp mai multe răni provocate de lovituri de cuţit. Când l-am văzut în ce hal era, am izbucnit în plâns. L-am întrebat cum se simte şi mi-a spus că îi este sete. Atunci, am vrut să-l ridicăm de jos şi Bogdan a observat că este legat cu o funie. L-am dezlegat şi am aşteptat salvarea”, adaugă Costel.

Poliția a intârziat intervenția cu 30 de minute

Salvarea a ajuns în satul Osoi la aproximativ o jumătate de oră din momentul în care membrii familiei Manole au sunat la 112, în jurul orei 23.50, însă nu a urcat până la locul în care fusese atacat Cătălin.

„Salvarea a ajuns destul de repede, dar nu a urcat până la casa în faţa căreia fusese bătut Cătălin, ci a rămas în centrul satului, pentru a aştepta venirea unei maşini de Poliţie. De-abia după o altă jumătate de oră a ajuns salvarea la noi. Poate, dacă ajungea mai devreme, Cătălin trăia acum! L-au pansat, nu ştiu ce i-au mai făcut şi după miezul nopţii au plecat spre Podu Iloaiei”, continuă Bogdan istorisirea.

Aproape de Scobălţeni a decedat

În jurul orei 00.30, la câţiva kilometri de Podu Iloaiei, Cătălin a decedat, în ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, dar tatăl său a aflat de-abia dimineaţă de decesul fiului său: „Pe mine m-au dat jos din salvare, spunându-mi că trebuie să-l resusciteze, atunci am simţit că fiul meu moare! Cu o maşină de Poliţie am fost dus la Leţcani, fără să ştiu ce s-a întâmplat. Dimineaţă, am venit în Iaşi, la «Sf. Spiridon», dar niciuna dintre asistente nu a vrut să-mi spună ce s-a întâmplat. Atunci, am sunat la 112 şi de la Poliţie mi-au spus că fiul meu a murit şi este la morgă. Am turbat atunci de supărare. Pe urmă am aflat că el a murit imediat ce m-au dat pe mine jos din ambulanţă!”

Vor să se facă dreptate

Familia lui Cătălin Manole nu vreau acum altceva decât să se facă dreptate şi să răspundă toţi cei 12 vinovaţi.

„Am văzut că Relu vrea să ia totul asupra sa. El are 67 de ani, mai are un pic şi moare şi vrea să-şi scape băieţii. Nu-i chiar aşa. Le-am spus şi procurorilor că voi merge până în pânzele albe şi voi cheltui atât cât trebuie pentru a se face dreptate. Vreau ca toţi cei care au dus la moartea fiului meu să răspundă. Am înţeles că au fost arestaţi şi cei doi fii ai lui Relu şi că toţi riscă 25 de ani de puşcărie. Aşa să fie! Dar vreau să răspundă şi ceilalţi”, a încheiat Costel Manole.

„O familie de care să te fereşti”

Familia Lupaşcu este ştiută în toată comuna ca fiind una violentă şi răzbunătoare, mai ales atunci când consumă băuturi alcoolice şi când sunt mai mulţi. Familia Lupaşcu are mai mulţi fini şi cumătri în tot satul.

„Aurel Lupaşcu l-a tăiat pe Gheorghe Biţă, undeva prin anii ’90. I-au băgat cinci cuţite în spate. I-au dat vreo 80.000 de lei să-şi retragă plângerea. Aurel Lupaşcu a fost condamnat cu suspendare pentru că i-a rupt mandibula unuia, Ciornei. Tot prin ’90”, ne spune un sătean din Sineşti.

Altul adaugă: „Lumea vorbeşte că Aurel Lupaşcu, ăla bătrânu’, l-ar fi omorât pe un prieten în Irak, unde au muncit amândoi, şi i-a luat banii. Da’ ăştia a lu’ Lupaşcu i-au bătut pe mulţi de pe-aici. Băieţii îs ca ta-su. Îs tare răzbunători! Toate lumea se teme de ei”.

Comportamentul celor care l-au atacat pe Cătălin este catalogat de psihologul Mirela Pavăl ca fiind unul diabolic: „Probabil că atacatorii nu au urmărit neapărat să-l omoare ci mai mult să-l umilească, să-l facă să ceară îndurare. Acesta poate fi considerat un comportament diabolic. Au cumpărat acea sfoară ne duce cu gândul şi la premeditarea faptei. E clar că a existat un lider (n.r. – Aurel Lupaşcu), iar ceilalţi au aderat la ideea lui.”