Detalii neştiute despre asasinarea „părintelui bombei iraniene”. Arma cântărea 1.000 kg, iar lunetistul se afla la 1.600 km distanţă

Cercetătorul iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost ucis de Mossad folosind o armă controlată prin satelit, relatează New York Times, la zece luni după ce savantul a fost asasinat.

20 sept. 2021, 11:34
Detalii neştiute despre asasinarea „părintelui bombei iraniene”. Arma cântărea 1.000 kg, iar lunetistul se afla la 1.600 km distanţă

Eminentul cercetător nuclear iranian Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat în noiembrie anul trecut, grație unei mitraliere robotizate capabile să tragă până la 600 de gloanţe pe minut, relatează The New York Times.

Mossadul a folosit o mitralieră operată de un lunetist aflat la 1.600 de kilometri distanță și asistat de Inteligența Artificială. Niciun agent israelian nu a fost prezent, iar arma a fost atașată unui aparat robotizat, un ansamblu care cântărea peste o tonă și care a fost strecurat în țară bucată cu bucată.

Citeşte şi Părintele bombei iraniene a fost ucis cu o mitralieră telecomandată. Detalii inedite despre asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

Ulterior, mitraliera robot a fost montată pe o camionetă încărcat cu explozibili, care urma să distrugă toate dovezile, însă explozia care a avut loc după atac doar a deteriorat arma, fără a o distruge complet.

Citeşte şi Jurnalistul disident Ruhollah Zam, executat în Iran

Fizicianul Mohsen Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, denumit adesea „tatăl programului nuclear al Iranului”, a fost asasinat pe 27 noiembrie 2020 în timp ce călătorea împreună cu soția sa către casa lor de la țară din Absard, la est de Teheran.

Potrivit New York Times , camioneta cu aspect abandonat, echipată cu arma computerizată a Mossadului, a fost parcată de iranieni care lucrau pentru agenția israeliană la o intersecție de pe drumul principal, pe unde șoferii care se îndreptau spre Absard trebuiau neapărat să treacă. Când vehiculul lui Fakhrizadeh a ajuns acolo mitraliera a început să tragă la foc automat. Cercetătorul a fost atins de patru gloanţe, care i-au rupt coloana vertebrală. Operațiunea a fost finalizată în mai puțin de 60 de secunde.


loading...