MIHAI EMINESCU, sărbătorit pe 15 ianuarie: Detalii picante din viaţa marelui poet

MIHAI EMINESCU. Cu ocazia zilei de nastere a marelui nostru poet, vă prezentăm 10 detalii mai mult sau mai putin picante despre Mihai Eminescu, pentru a-i mai polei imaginea de "mare poet national".

14 ian. 2015, 11:34
MIHAI EMINESCU, sărbătorit pe 15 ianuarie: Detalii picante din viaţa marelui poet

1. In copilaria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obisnuia sa isi sperie tatal intr-un mod cel putin bizar, scrie 9am.ro. Baiatul mergea in padure sa prinda serpi si-i punea de vii in apropierea casei sale. Apoi isi chema tatal sa vada „ce pasare a prins” si statea deoparte razand cand barbatul dadea fata in fata cu reptilele suparate.

Citeşte şi 163 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu

2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publica poezia „De-as avea…”, scrisa de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat insa numele din Mihai Eminovici in Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat si l-a pastrat pentru totdeauna. Dar probabil ca stiai asta deja… stiai insa si faptul ca revista mai exista si azi!?

3. Care este inspiratia din spatele poeziei „Pe langa plopii fara sot”? In vremea in care Eminescu a scris poezia respectiva, era indragostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca si verisoara lui Caragiale. Domnisoara avea casa pe strada Cometa nr 6, o strada incadrata de plopi pe care Eminescu i-a numarat si a observat ca ii da un numar fara sot, scrie lovendal.net.

4. In ciuda problemelor sale de sanatate, Mihai Eminescu a scris poezii pana in momentul mortii. In buzunarul de la haina pe care o purta in momentul mortii, se aflau, scrise de mana, poeziile Viata si Stele in cer.

5. Mihai Eminescu este membru al Academiei Romane. A fost ales post-mortem in 20 0ctombrie 1948.

6. Poezia „Kamadeva” este ultima poezie tiparita in timpul vietii, fiind publicata in revista ieseana Convorbiri Literare in data de 1 iulie 1887.

7. Ultimul articol semnat de Eminescu in ziarul Timpul a aparut in ziua de 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883).

Citeşte şi Mihai Eminescu avea geantă Louis Vuitton

8. Exista un singur film despre viata lui Mihai Eminescu, Luceafarul, regizat de Emil Loteanu, si aparut in anul 1987.

9. 9495 Eminescu este un asteroid descoperit in 1971 la Observatorul Palomar, California. Diametrul asteroidului sau nu depaseste 6 km. Se poate apropia la 140.000.000 km de Pamant. Cand fost descoperit, la 26 martie 1971, de catre astronomii americani, acestia l-au numit simplu 9495. In anul 2000, an care a fost declarat „anul Eminescu”, presedinta Comitetului National Roman de Astronomie, Magda Stavinschi, a anuntat ca Uniunea Astronomica Internationala (IAU) i-a atribuit asteroidului 9495 numele lui Mihai Eminescu.

10. In septembrie 2012, la Chisinau s-a organizat prima editie a Congresului Mondial al Eminescologilor. Conform organizatorilor, 150 de participanti s-au strans din opt tari.