Detalii șocante în cazul Pantelimon. Legiștii consideră că peste 99% din cauza morții pacientului de 54 de ani este scăderea bruscă a cantității de noradrenalină

Consiliul superior de medicină legală a identificat trei deficiențe majore privind acordarea îngrijirii medicale pacientului de 54 de ani care și-a găsit sfârșitul la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din Capitală. Iată ce s-a concluzionat.
Filip Stan
16 aug. 2024, 17:39
Detalii șocante în cazul Pantelimon. Legiștii consideră că peste 99% din cauza morții pacientului de 54 de ani este scăderea bruscă a cantității de noradrenalină

Consiliul superior de medicină legală a identificat trei deficiențe majore în acordarea îngrijirii medicale pacientului de 54 de ani care a murit la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București și au concluzionat că este o probabilitate de peste 99% ca „decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs datorită scăderii dozei de noradrenalină”.

Te-ar putea interesa și Detalii șocante din dosarul pacienților morți la Spitalul Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate era numită ”Doamna cu Coasa” pentru că îi mureau cei mai mulți pacienți. Pacienții considerați pierduți erau trimiși în ”saloanele morții” acolo unde li se scădea doza de noradrenalină sau li se înlocuia medicamentul cu ser fiziologic

Legiștii vin cu aceste precizări și au acuzat că au fost propagate în spațiul public informații eronate care demonstrează necunoașterea legislației.

Aceștia reamintesc că, la efectuarea expertizei, „medicul legist a avut la dispoziţie întreg dosarul cauzei, cum ar fi procese verbale de cercetare la faţa locului, declaraţii martori, acte medicale, date extrase din injectomate”.

„Atât în presă, cât și în declarațiile mai multor medici sau societăți profesionale s-a ajuns la concluzia că expertiza medico-legală nu este suficientă sau este eronată, datorită faptului că medicii legiști nu știu cum se tratează pacienții într-o secție ATI sau că nu au competențe de a face acest lucru.

Este adevărat că medicii legiști nu tratează pacienți în ATI și nici în alte specialități medicale, dar ei au competența legală și capacitatea științifică de a evalua corectitudinea actului medical fie singuri, fie în colaborare cu specialiști din alte domenii medicale”, arată comunicatul de presă de vineri al Consiliul superior de medicină legală.

Mai mut decât atât, legiștii „nu sunt doar medici de morți” Sursa citată mai spune că medicii legiști nu efectuează doar autopsii, nu sunt doar medici „de morți” așa cum este vehiculat în spațiul public.

Unul dintre cele mai importante domenii de activitate ale medicinei legale este reprezentat exact de evaluarea deficitelor în acordarea îngrijirilor medicale.

Acest lucru nu este specific țării noastre, ci este un element prezent în majoritatea țărilor europene, în multe dintre ele medicina legală având chiar roluri mai extinse, inclusiv în evaluarea malpraxisului.

Consiliul de medicină legală citează din „Malpractice and medical liability. European Guidelines on Methods of Ascertainment and Criteria of Evaluation”, care „reprezintă practic un ghid de bună practică la nivel european pentru evaluarea malpraxisului: ”Rolul medicinei legale a devenit din ce în ce mai specific, esențial și ineluctabil în mediul judiciar pentru a preveni și evita interpretările eronate și verdictele științifice pripite”.

Acest ghid a fost realizat în colaborare de experți din Austria, Belgia, Bulgaria, Estonia, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, Rusia, Slovacia, Spania și Elveția”.

În fiecare an, în instituțiile medico-legale sunt făcute sute – mii de asemenea expertize, astfel că experiența practică acumulată este mult peste ce poate dobândi un specialist din alte domenii medicale în acest tip de evaluări.

„Aceste expertize, cu toate limitările prezentate în punctul public de vedere anterior elaborat, au un grad de obiectivitate mult mai mare decât orice expertiză efectuată de un confrate din aceeași specialitate cu a medicului evaluat, așa cum s-a dovedit în repetate rânduri în instanță, când au fost analizate atât expertize medico-legale cât și decizii ale Colegiului Medicilor în cazuri în care a fost luată în discuție existența unor deficite în acordarea îngrijirilor medicale”, mai spune comunicatul.

Ce spun specialiștii ATI

Pe lângă cele precizate anterior, specialiștii ATI spun că scăderea dozei de noradrenalină e justificabilă științific Medicii specialiști de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) au venit cu noi explicații în cazul celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon, arestate preventiv pentru crimă cu premeditare.

În cazul punctual documentat de procurori, scăderea dozei de noradrenalină este justificabilă din punct de vedere științific, a explicat specialistul Radu Țincu, într-o intervenție la Digi24.ro.

„Toate ghidurile internaționale ne spun că dacă la doza maximă pe care o administrăm nu se realizeaza o îmbunătățire a tensiunii arteriale înseamnă ineficiența tratamentului, iar acel tratament fie trebuie oprit, fie înlocuit”, a declarat Radu Țincu, la Digi24.

Punctual, specialistul susține că tensiunea pacientului respectiv, menținută „mai multe zile sub tratament cu noradrenalină este o tensiune incompatibilă cu supraviețuirea”.

De asemenea, același lucru a fost subliniat și de Societatea Română de ATI. În motivarea arestării celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon, judecătorul le acuză că și-au atribuit, în mod inuman, dreptul de a decide cine trăiește și cine moare în secția de Terapie Intensivă.

Citește și Mărturia unui medic de la Spitalul SF. Pantelimon: „Bolnavii refuză internarea. Spun că au văzut la televizor ce se întâmplă aici şi întreabă dacă vor avea nevoie de noradrenalină”

Iar probele strânse până acum de procurori sunt suficiente pentru a contura suspiciunea că cele două au avut intenția directă de a lua viața unui pacient.

Inculpatele au contestat măsura arestării preventive, urmând ca procesul să aibă loc pe 20 august la Curtea de Apel Bucureşti.

DailyBusiness
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
Spynews
Ministerul Educației lansează „butonul roșu” în instituțiile de învățământ. Pentru cine va fi măsura de siguranță
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Marian Golea, previziuni astrale pentru zodiile din horoscopul chinezesc. Ce se întâmplă cu zodiile până la finalul lui 2025
Capital.ro
Se schimbă total buletinele. A venit decizia de la UE. Cum își vor dovedi cetățenii identitatea
Playtech.ro
Gene Hackman, considerat vinovat pentru sfârșitul tragic al lui și al soției sale, Betsy Arakawa: „Dacă n-ar fi fost atât de încăpățânat
DailyBusiness
Lidl le oferă clienților câte 300 de lei sub formă de vouchere. Produsele care pot fi achiziționate cu acești bani
Adevarul
Diferența care șochează turiștii americani la benzinăriile europene
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Când sărbătorim Ora Pământului în 2025. Luminile se vor stinge pe tot globul timp de o oră
Spynews
Sărbătoare mare în familia lui Pepe. Ce surpriză a organizat familia pentru tatăl cântărețului cu ocazia zilei de naștere: „Te iubim”
Evz.ro
Prețurile au luat-o razna înainte de Paște. Ouăle au devenit un lux
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Fiica lui Marius Șumudică i-a „liniștit” pe rivalii tatălui ei, după ce a postat un clip „fierbinte”
kanald.ro
Mesajul emoționant transmis de Dan Negru în timpul meciului România-Bosnia! Ce a declarat prezentatorul Kanal D direct de pe stadion: „Pentru bosniaci, fotbalul e ultima lor grijă”
Cancan.ro
Cezar Ionașcu a fost cu presupusa amantă în vacanță! Ce au făcut cei doi în timp ce Oksana era plecată de acasă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Este finalul lui Călin Georgescu. Ce au găsit procurorii în telefonul lui Bogdan Peşchir
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
stirilekanald.ro
Un cunoscut medic din Cluj s-a sinucis. Era condamnat pentru luare de mită
Reacția furioasă a lui Elon Musk după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu
MediaFlux
Crește valoarea tichetelor de masă! Bani mai mulți din luna aprilie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primarul din Slatina, acuzat că vrea să dea un tun imobiliar. 2,4 mil. euro pentru fostul magazin universal din centrul oraşului