Detaliul din avion, observat de toată lumea în partea de jos a geamurilor. Nimeni nu ştie cu adevărat la ce foloseşte

Gaura mică din partea de jol a geamului este detaliul din avion pe care l-a observat toată lumea, însă puţini sunt cei care cunosc semnificaţia acesteia. Nu există avion de pasageri care să nu aibe acest mic detaliu în partea dinspre interior a geamului.

14 dec. 2015, 11:40
Detaliul din avion, observat de toată lumea în partea de jos a geamurilor. Nimeni nu ştie cu adevărat la ce foloseşte

Un pilot de la British Airways explică de ce este important acel mic detaliu. „Daca te uiti cu atentie la geamul unui avion de pasageri, acesta este compus din 3 straturi realizate din placi acrilice. Cel mai apropiat de interior dintre ele are un singur scop: de a-l proteja pe cel de-al doilea. Celelalte doua placi (straturi) au un rol foarte important pentru ca suporta diferenta de presiune dintre interiorul avionului si aerul de afara. Iar gaura mica ajuta ca presiunea sa fie suportata in totalitate de panoul exterior”, explica Mark Vanhoenacker, potrivit supertari.ro.

Orificiul din geam se numeste supapa de aerisire. „Scopul supapei de aerisire din geamul interior al ferestrei este sa permita echilibrarea presiunii intre cabina pasagerilor si aerul dintre panouri, astfel incat presiunea din interiorul cabinei sa fie aplicata doar pe stratul exterior”, explica Marlowe Moncur, directorul tehnic al unei firme care produce astfel de ferestre, citat de descopera.ro.

In plus, acest orificiu ajuta la degajarea umiditatii formata de aerul dintre cele trei straturi, astfel ca geamurile nu se aburesc si nu ingheata, permitandu-le pasagerilor sa poata privi pe fereastra in timpul calatoriei. In cazul unor temperaturi foarte scazute, care ajung uneori chiar si la -21 de grade Celsius, in jurul acelei supape se formeaza doar mici flori de gheata, cauzata de condensatia apei atunci cand aerul din cabina intra in contact cu suprafata foarte rece a geamului din exterior.

Citeşte şi