Devoltatorii imobiliari: Programul PRIMA CASĂ trebuie să continue în 2014. E vital pentru noi

Vânzările de locuinţe noi au consemnat o evoluţie bună în 2013, programul "Prima Casă" rămânând motorul principal al sectorului rezidenţial, iar în 2014 piaţa va depinde în continuare de politica de creditare a băncilor şi, în special, de măsurile de susţinere guvernamentale, consideră Alina Necula, head of marketing & sales în cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.

30 dec. 2013, 13:14
Devoltatorii imobiliari: Programul PRIMA CASĂ trebuie să continue în 2014. E vital pentru noi

„Nu mai putem vorbi de criză, ci de o reaşezare a pieţei – dezvoltările imobiliare s-au reluat, în privinţa creditării, există variante multiple la care clienţii pot apela, preţurile la locuinţe nu au mai scăzut accentuat, ci mai degrabă s-au ajustat, iar numărul tranzacţiilor imobiliare este în creştere comparativ cu 2012 (…) Putem spune că ne îndreptăm spre o maturizare a pieţei”, a declarat Alina Necula, citată de Mediafax.

Necula menţionează că în 2013 a existat o pondere crescută de clienţi care au achiziţionat apartamente în baza economiilor din ultimii ani la care au mai adăugat, în unele cazuri, un împrumut de la bancă.

Pentru 2014, ea se aşteaptă la o stabilizare a pieţei, dar evoluţia acesteia depinde şi de modul în care băncile vor continua politica de creditare.

„În ultima perioadă acest sector transmite semnale pozitive – dobânda la creditele în lei este în scădere, băncile au început să pună la dispoziţia clienţilor pachete de credite standard care concurează cu succes rata lunară a unui credit prin programul Prima Casă. (…) ne aşteptăm ca 2014 să fie cel puţin egal ca vânzări cu 2013 şi, posibil, să vedem şi o uşoară creştere”, a mai spus Necula.

O constanţă în vânzări previzionează şi reprezentanţii companiei româneşti Conarg, care se aşteaptă şi la o creştere a ofertei de locuinţe noi.

„În plus, fiind vorba de un an electoral, aşa cum deja este în obişnuinţa acestor perioade, ne putem aştepta la o oarecare relaxare atât sub aspect legislativ, şi ne referim aici la programul Prima Casa pentru anul viitor, cât şi al finanţărilor bancare, atât pentru clienţi, cât şi pentru dezvoltatori. În acest context, noi ne propunem ca la sfârşitul anului viitor să vindem integral locuinţele din complexurile rezidenţiale finalizate (55 pentru Răsărit de Soare şi 30 pentru Quadra 2) şi, de ce nu, iniţierea unor noi proiecte imobiliare”, a declarat  Mihai Vidat, director management-marketing Conarg, dezvoltatorul complexului Răsărit de Soare din Titan (1.000 de apartamente) şi Quadra 2din zona Politehnicii (240 de locuinţe).

Gabriel Voicu, director new homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai activă companie de consultanţă imobiliară pe segmentul rezidenţial, a menţionat că numărul de tranzacţii a fost mai mare în 2013 decât în 2012.

VEZI SI:

Şase ani de criză financiară. Apartamentele de 3 camere au ajuns să coste cât garsonierele din 2008