Dezacord între PNL şi Iohannis: „Ar da dovadă de neseriozitate dacă alege şefia Consiliului European”. Divergenţe şi pe legi electorale

Președintele Klaus Iohannis cere modificări substanțiale ale legislației electorale, printre care vot anticipat timp de opt zile la alegerile prezidențiale, crearea unui sistem în care listele suplimentare să fie generate în mod electronic la secțiile din străinătate, creșterea numărului de secții de vot, a cabinelor de vot și ștampilelor.

20 iun. 2019, 14:58
Dezacord între PNL şi Iohannis: „Ar da dovadă de neseriozitate dacă alege şefia Consiliului European”. Divergenţe şi pe legi electorale

Senatoarea PNL Carmen Hărău a declarat joi că președintele Klaus Iohannis ar da dovadă de ‘neseriozitate’ daca va abandona cursa pentru Cotroceni pentru functia de presedinte al Consiliului European.

„Ar da dovada de neseriozitate. Nu este un temei serios sa tragem concluzia ca ar avea o asemenea optiune. Din cate il cunosc, nu-si va schimba optiunea profesionala. Cel mai bine pentru Romania este ca Iohannis sa ramana presedintele tarii”, a spus Carmen Harau, după declarațiile facute de Klaus Iohannis, la Bruxelles, pe tema scenariului preluarii functiei de presedinte al Consiliului European.

Nu este singura divergenţă între PNL şi IOhannis. Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat joi că PNL a reuşit să introducă în Regulamentul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind propuneri legislative în materie electorală o prevedere potrivit căreia elaborarea proiectului pentru românii din diaspora să se facă până la data de 5 iulie, pentru a putea fi convocată o sesiune parlamentară extraordinară, în care să se voteze şi să se adopte acest act normativ.

„Este cât se poate de evident, în raport de faptul că primul ciclu electoral este alegerea preşedintelui României, care va avea loc în noiembrie, că modificarea asta ar trebui să fie practic adoptată până în luna septembrie. Cum noi peste o săptămână intrăm în vacanţă, singura variantă prin care putem să eficientizăm dorinţa românilor din diaspora şi nu doar era ca pe 5 iulie să avem propunerea elaborată, sens în care conducerea Camerei şi Senatului va putea convoca o sesiune extraordinară dacă vor cu adevărat ca românii să voteze şi să o adoptăm”, a precizat Fenechiu.

Cât priveşte varianta pe care o susţine PNL pentru a fi evitate aglomerările la vot, la următorul ciclu electoral, Fenechiu a menţionat că prima propunere „esenţială” era aceea de extindere a perioadei de vot la sâmbătă şi duminică, iar cea de-a doua – este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenţă.

„Noi am comunicat doar un set minimal de condiţii, prima propunere esenţială era aceea să extindem perioada de vot la sâmbătă şi duminică, pentru că s-a constatat că dacă votăm într-o singură zi există o problemă de vot. O a doua problemă pe care PNL o susţine este extinderea la toate alegerile a votului prin corespondenţă, ipoteză în care vom permite mai multor români să voteze, iar pe parcursul dezbaterilor vom veni şi cu alte propuneri, pe care încercăm să le corelăm într-o propunere legislativă care să poată să treacă, pentru că noi nu ne dorim practic să venim cu nişte solicitări care să nască tot soiul de dezbateri, ci dorim să venim cu propuneri clare, care să poată fi aplicate”, a subliniat senatorul liberal.