Dezastru de proporţii: Pământul se află în pragul unei extincţii în masă

Oamenii de ştiinţă avertizează că Pământul se află în pragul celei de-a şasea extincţii în masă din istoria planetei, aceasta petrecându-se de 10.000 de ori mai rapid decât înaintea apariţiei omului.

02 iun. 2014, 11:53
Dezastru de proporţii: Pământul se află în pragul unei extincţii în masă

„Suntem în pragul celei de-a şasea extincţii. Dacă o vom evita sau nu, depinde de acţiunile noastre”, a declarat biologul Stuart Pimm, principalul autor al studiului.

Rata dispariţiei speciilor înainte de apariţia oamenilor era de 0,1 pe milion, pe an. În ziua de azi, rata este de cel puţin 1.000 de ori mai rapidă, fiind de 100 de extincţii pe an pe milionul de specii, şi putând ajunge chiar la 1.000 pe milion.

Deşi responsabilă pentru accelerarea ratei dispariţiei este o combinaţie de factori, cel mai importat factor este pierderea habitatului din cauza oamenilor, arată dr. Pimm de la Institute of Ecological Research.

Alte probleme majore sunt speciile invazive introduse de oameni, care distrug speciile native, schimbîărilce climatice, precum şi pescuitul excesiv.

De exemplu, rechinul cu vârf alb era una din cele abundente specii de prădători de pe Pământ, însă a fost vânat atât de mult, încât acum este pe cale de dispariţie.

„Dacă nu facem nimic, va fi la fel ca pe vremea dinozaurilor”, a spus dr. Pimm.

Alte specii de mare risc sunt rinocerii de Sumatra, leoparzii Amur şi gorila de munte.