Dezastru ecologic în Botoşani: Sute de familii de albine au murit

Peste 400 de familii de albine aparţinând unor apicultori din comuna Prăjeni din judeţul Botoşani au murit în două zile, după ce culturile de muştar şi rapiţă ale unei societăţi agricole au fost stropite cu substanţe pentru combaterea dăunătorilor.

04 iun. 2014, 08:23
Dezastru ecologic în Botoşani: Sute de familii de albine au murit

Primarul comunei Prăjeni, Alexandru Răileanu, susţine că albinele lucrătoare au început să moară luni după-amiază, iar apicultorii au sesizat Primăria, scrie Agerpres.

‘Locuitorii din comună m-au sesizat că au o mortalitate foarte mare la stupinele lor. M-am deplasat la faţa locului, am sesizat şi medicul veterinar, şi Poliţia, şi am observat că mai mulţi cetăţeni care deţin stupi au într-adevăr o mortalitate la albine. Oamenii au observat că au trecut utilaje care stropesc de la o societate din Frumuşica şi au stropit nişte lanuri de muştar. Pe raza comunei Prăjeni toţi cetăţenii care deţin stupi sunt afectaţi’, a afirmat miercuri Alexandru Răileanu.

El susţine că responsabilitatea aparţine firmei care a împrăştiat substanţele contra dăunătorilor, care ar fi avut obligaţia să informeze autorităţile locale cu privire la intenţia de a stropi cu cel puţin 48 de ore înainte.

‘Conform Legii apiculturii, trebuiau să ne anunţe cu 48 de ore înainte, dar nu ne-au anunţat. Noi trebuie să demonstrăm că mortalitatea este din cauza tratamentului făcut de ei. O să trimitem probele cu albinele moarte la un laborator la Bucureşti’, a spus primarul comunei Prăjeni.

Reprezentanţii firmei acuzate că a stropit împotriva dăunătorilor susţin că au făcut demersurile legale şi a informat primăriile, însă cred că este o problemă de comunicare.

Situaţii similare s-au înregistrat şi în comuna Frumuşica, precum şi în oraşul Flămânzi.