Dezastru ecologic în Marea Neagră. O navă cu 3.000 de tone de uree la bord a început să se scufunde

Dezastru ecologic în Marea Neagră. Nava turcească Vera Su, aflată sub pavilion panamez și care are 3.000 de tone de uree la bord, s-a scufundat în apropierea zonei protejate „Kaliakra”, din Bulgaria.

14 oct. 2021, 12:24
Dezastru ecologic în Marea Neagră. O navă cu 3.000 de tone de uree la bord a început să se scufunde
O navă cu 3.000 de tone de uree la bord a început să se scufunde

Dezastru ecologic în Marea Neagră. Ambarcațiunea turcească Vera Su, aflată sub pavilion panamez, a eșuat în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra, pe coasta Bulgariei.

Dezastru ecologic în Marea Neagră

La bordul acesteia sunt peste 3.000 de tone de uree și există pericolul unui dezastru ecologic, scrie Euractiv.com.

Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate”, a explicat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

Din informațiile transmise de procurorii bulgari, ambarcațiunea a eșuat după ce marinarul aflat de veghe a adormit. Totuși, timp de șase zile de la incident, Bulgaria nu a luat nicio măsură, deși vremea era favorabilă pentru o operațiune de salvare.

Ulterior, toate încercările au eșuat. Bulgarii au încercat și să stabilizeze nava, cu ajutorul unor ancore, dar nici această idee nu a dat rezultate.

Citeşte şi: Rusia, din nou ameninţătoare în Marea Neagră. Aliaţii strategici ai României din NATO se dotează cu nave produse de Naval Group

Ce daune provoacă ureea

Greenpeace și-a exprimat furia față de neglijența autorităților bulgare și a avertizat asupra posibilelor consecințe ireversibile pentru mediu. Oficialii bulgari dau însă asigurări că substanța toxică nu va ajunge și în apele românești.

Atunci când este eliberată în mare în concentrație considerabilă, ureea provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru păsările marine. În momentul în care se acumulează, aceasta poate pune în pericol și viața oamenilor atunci când consumă pește sau fructe de mare.


loading...