Dezastru pentru turismul românesc: navele de croazieră nu mai vin în Portul Constanța

Pandemia şi războiul din Ucraina au afectat foarte tare turismul românesc. Anual, aproximativ 70.000 de turiști străini veneau în Portul Constanța pe navele de croazieră, însă agenții de turism au scos din circuitul lor România.

07 feb. 2024, 10:21
Dezastru pentru turismul românesc: navele de croazieră nu mai vin în Portul Constanța
Dezastru pentru turismul românesc: navele de croazieră nu mai vin în Portul Constanţa

Deși Portul Constanța are un terminal de pasageri modern, unde înainte opreau vasele de croazieră pentru ca turiștii să coboare pe pământ românesc, locația este nefolosită de trei ani. Singura utilitate în acest interval a fost aceea de a primi, periodic, câte o navă militară străină venită în portul Constanța la diverse exerciții.

Citește și: Care este singurul cuvânt pe care pasagerii nu au voie să îl spună pe vasul de croazieră

Dezastru pentru turismul românesc: navele de croazieră nu mai vin în Portul Constanţa

După pandemie, operatorii din turism s-au lovit de alt obstacol, anume războiul din Ucraina, cu nave de război și mine marine în Marea Neagră, privită ca o zonă de conflict. Pierderile economice pentru turism sunt imense, mai ales că nicio navă de croazieră nu a mai ancorat aici.

Aveam atunci aproape 70.000 de pasageri veniți să ne viziteze, aduși de aproximativ 50 de nave de croazieră. Anii ce-au urmat au dus la o rărire semnificativă a traseelor din Marea Neagră, din cauza faptului că existau prea puțin obiective turistice de vizitat pe această zonă, din moment ce nu mai puteau fi vizitate porturile din Rusia și din Ucraina”, a declarat Vlad Popescu, agent pentru croaziere, potrivit Gândul.

Deși în 2023 nu mai puțin de 28 de nave maritime de croazieră își anunțaseră prezența în Portul Constanța, toate rezervările au fost anulate, iar companiile au preferat să organizeze călătorii în zone sigure, fără pericolul minelor marine și fără nave de război.

Marea Neagră este declarată în totalitate zonă de război, asigurările se securitate sunt duble față de alte zone și practic nu mai sunt în acest moment porturi care pot fi vizitate de navele de pasageri decât Constanța și poate porturi din Bulgaria și Turcia”, a afirmat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Nici 2024 nu se anunță un an mai bun din acest punct de vedere. Deși cinci nave mari de pasageri au anunțat că vor sosi la Constanța, în primăvară-vară, situația rămâne incertă.

Decizia finală va fi luată de companiile de croazieră la începerea călătoriei în funcție de situația pe Marea Neagră, ei vor decide dacă mai vin sau anulează, noi îi așteptam cu toate facilitățile”, a afirmat Florin Vizan, director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța.

Corina Martin, managerul unei agenții de turism, spune că zecile de mii de turiști aducea bani mulți turismului din Dobrogea, însă acest lucru nu se va mai repeta, cel puțin o perioadă.

Foarte multe nave tranzitau portul, în escală, ceea ce ne aduceau mii de pasageri care urmau să coboare în tururi și excursii în Constanța, Tulcea, București. Câștigau și ghizii, cramele, muzeele, restaurantele dobrogene, ca să nu mai vorbim de pierderile de imagine”, spune Corina Martin.

Din nefericire, și județul Tulcea are de pierdut din punct de vedere turistic. Atacurile Rusiei asupra porturilor Reni și Ismail au avut ecou și pe teritoriul României și navele de croazieră nu au mai venit în Delta Dunării, fiindcă este prea aproape de zona de conflict. Reprezentanții a 7 nave fluviale au anunțat că doresc să facă o escală, dar deocamdată nimic nu este cert. Dacă nu vor anula rezervarea, prima navă este programată pe 24 martie, scrie Adevărul.ro.

Citește și: Zeci de români, umiliți și reținuți pe un vas de croazieră: „Ni s-a refuzat accesul în Caraibe, deși am avea acces chiar fără vize”