Dezastrul de la Fukushima: Compania Tepco a fost amendată cu 2,8 milioane de euro pentru accidentul nuclear

Un tribunal din Japonia a decis vineri că furnizorul de electricitate Tepco se face responsabil de accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, condamnând compania la plata unei amenzi de 376 milioane de yeni (2,8 milioane de euro).

22 sept. 2017, 08:31
Dezastrul de la Fukushima: Compania Tepco a fost amendată cu 2,8 milioane de euro pentru accidentul nuclear

Judecătorul Masaru Sakamoto, care a prezidat ședința tribunalului din Chiba (zona metropolitană Tokyo), a respins în schimb solicitarea celor 42 de reclamanți de a admite și responsabilitatea statului, care, potrivit verdictului de vineri, nu ar fi putut evita accidentul.

Cei 42 de civili, care au fost nevoiți să-și abandoneze casele în 2011 din cauza accidentului provocat de un puternic tsunami, ceruseră din partea Tepco și a statului o sumă de 2,8 miliarde de yeni (21 milioane euro) ca daune-interese pentru prejudiciul moral suferit.

La nivel național, un total de 12.000 de cetățeni din 18 provincii ale Japoniei au lasnat acțiuni colective în justiție după tragedia de la Fukushima. Responsabilitatea statului în acel dezastru a fost recunoscută însă o singură dată, în martie, când tribunalul din Maebashi (la nord de Tokyo) a considerat că atât guvernul, cât și Tepco se fac vinovați de neglijență.

În total, peste 450.000 de locuitori din Japonia au fost nevoiți să-și abandoneze casele după tripla catastrofă — seismul urmat de tsunami, cu un bilanț de 18.500 morți și dispăruți, apoi accidentul de la centrala nucleară—, la ordinul autorităților sau de teama radioactivității.

În iunie, la Tokyo a început procesul a trei foști directori de la Tepco pentru responsabilitatea lor în accident. Cei trei sunt acuzați că nu au luat măsurile care ar fi permis evitarea avarierii centralei de către tsunami. Verdictul încă nu a fost pronunțat în acest proces.