Crin Antonescu a formulat o întrebare pentru Nicușor Dan: Acum cinci ani de zile vi s-a solicitat aprobarea de construire a unei clinici oncolgice pentru copii, ați stat în procese, acum doi ani o instanță a pronunțat o decizie definitivă și erați obligat să semnați autorizația. Aud, înțeleg, îmi spuneți dacă e adevărat, că după ce am avut discuții prin dezbateri totuși azi ați semnat-o. În toți acești ani v-ați gândit la copiii care au fost privați de posibilitatea unui tratament mai bun? E un hobby, e un lobby, e doar lentoare în decizie?
Nicușor Dan: Dacă dvs aveți vreo problemă cu modul în care se tratează cancerul în România, vă rog să vă adresați colegului dvs, domnul Rafila, pentru că sunt probleme mari. Dacă vorbim de sistemul medical din România, trebuie să constatăm că noi de 30 de ani peticim. Nu există o viziune pentru sistemul medical, pentru infrastructură, nu există proiecte pentru mari spitale care să înlocuiască infrastructura din anii `70 sau uneori din anii `30. Dacă din lipsa acestei viziuni pe sistemul de sănătate se pune presiune pe un primar să semneze un act pe care îl consideră ilegal, cred că trebuie să îi lăsăm posibilitatea de a judeca legalitatea. Nu sunt ani, sunt câteva luni.
Crin Antonescu: Noi toți chiar avem o problemă cu tratarea cancerului în România, care e pe primul loc în UE la cazuri. Este vorba de faptul că cineva avea cu ce, avea tot temeiul să construiască o clinică oncologică pentru copii, nu v-a cerut nimeni să vă decideți repede, cinci ani ați stat în procese, de doi ani e o sentință definitivă. Tot n-am înțeles dacă ați semnat sau nu azi. Fiți uman, lent, dar uman!
Nicușor Dan: Este vorba exact despre domnul Rafila. Cred că trebuie să îi întrebăm pe bolnavii de cancer dacă ei sunt bine tratați în România de colegii dvs de coaliție.
Crin Antonescu: Ați dat sau nu aprobarea?
Nicușor Dan: Da, am dat aprobarea. Asta nu înseamnă că un privat care are medici foarte buni trebuie să construiască nelegal acolo unde construiește. Nu sunt doi ani de la sentință.
Crin Antonescu: Trebuie să facem campanie electorală în fiecare lună pentru că din motive de campanie ați semnat azi ce nu semnați de doi ani.
Candidații la alegerile prezidentiale au fost îndemnați să spună de ce nu ar trebui aleasă una dintre celelalte persoane înscrise în cursă.
Lavinia Șandru: Eu vreau să vorbesc despre cineva care nu este aici, un contracandidat care n-a vrut să vină cred că de frică – George Simion. Era corect să vină în fața dvs din respect pentru dvs și pentru susținătorii lui. Vreau să le spun așa celor care văd în el o variantă de compromis, da, așa cum văd ei, George Simion nu este Călin Georgescu. Georgescu n-ar fi zis că jupoaie judecătorii, n-ar fi făcut gălăgie și galerie, n-ar fi înjurat tot timpul, n-ar fi mers sub un alt nume la o conferință a republicanilor. Cum George Simion va merge în Ucraina să negocieze pentru participarea României la reconstrucție când el are interdicție de intrare acolo și în R. Moldova?
Crin Antonescu: Un contracandidat, Nicușor Dan, răspunde cu o sinceritate pe care o apreciez, întrebat de defecte, spune: „lipsa comunicării publice, lent în luarea deciziilor și lipsa unui suficient dialog cu partenerii”. Pentru funcția de președinte, un maxim comunicator, unde ultimul președinte a tăcut cel puțin cinci ani neîntrerupt, care în fiecare zi trebuie să aibă un dialog cu partenerii, cu cei politici, sociali, cu societatea în ansamblu, un om care știe asta despre el și totuși candidează ori are o disfuncție de natură logică, ori este pus de altcineva să candideze. E ușor să spuneți că vă reduceți salariile demnitarilor, dar dvs v-ați mărit salariul la primărie.
Nicusor Dan: În primul rând, bineînțeles, am fost 4 ani și jumătate primar, am făcut multe greșeli, dar nu cred că are dreptul să critice pe cineva care a făcut niște lucruri cineva care n-a făcut nimic. Eu cred că indiferent de sexul persoanei care va câștiga Președinția, acesta trebuie să dea dovadă de bărbăție. Dacă spuneți că cineva m-a pus să candidez, poate spuneți și cine m-a pus, altfel nu faceți aluzii. Puțină bărbăție! Nu eu mi-am mărit salariul, v-ați fi putut informa, a făcut-o Parlamentul României la propunerea Guvernului, pentru toți primarii și viceprimarii.
E a treia dezbatere, a treia oară când ridicați aceeași problemă. Ați fost ministrul Sportului, în această calitate, ați semnat niște acte ilegale, confirmate de instanță, ați spus că e legal, v-am adus deciziile instanței care au confirmat că au fost ilegale. A fost în mandatul dvs. Responsabilitatea e a șefului tot timpul.
Crin Antonescu: Putem să discutăm oricând ce am făcut sau ce n-am făcut eu. Ați infectat și online, și spațiul public cu minciuni. Eu am semnat doar două acte, perfect legale, iar contractul în care intervin dezvoltatorii este aici, n-ați avut bărbăția, cum ați zis, că văd că v-ați făcut sexist, să produceți acest document în prima dezbatere, contractul în care BTT vinde unor dezvoltatori imobiliari la peste trei ani de când eu nu mai eram ministru.
Din 2003 au intrat rechinii în joc, au fost procese, acolo terenul există, rechinii nu l-au mâncat, au făcut doar vreo 22 de restaurante, de ani de zile PMB dispune de decizii de demolare a acelor restaurante „rechinești” că n-au autorizație, nu v-ați folosit niciodată de ea. Câtă chirie a încasat PMB de la rechini?
Elena Lasconi catre Nicusor Dan: Ați spus la un moment dat că v-ați întâlnit cu Coldea o singură dată, la ambasada Franței. Are o influență în campania dvs electorală, v-ați mai întâlnit cu el și în ce context?
Nicușor Dan: „E o mică eroare de logică. Dacă am spus că m-am întâlnit o singură dată, n-aș fi putut să mă întâlnesc a doua oară. Trebuie să reflectăm serios la ce va fi România după 19 mai. Din păcate, repet, cu grijă să nu ofensez pe oricine vrea să voteze orice, opțiunile pentru România sunt patru și îi invit din nou pe susținătorii Elenei Lasconi să reflecteze cui dau votul în turul I”.
Elena Lasconi: „Stimate domnule drag, nu e niciun derapaj și stau bine cu logica, m-am descurcat foarte bine până la vârsta asta. Apreciez că mi-ați răspuns, dar nu apreciez faptul că nu îi respectați pe români. Din păcate, am văzut asta și ieri, pentru că nu înțeleg de ce mai avem această dezbatere, nu am putea să rezolvăm cumva rapid cu niște sondaje? Fiecare dintre noi avem șanse, și cei care nu participă, toți cei 11 au șanse și asta e frumusețea democrației. Eu îi respect pe români și pe contracandidați”.
Nicușor Dan: „Vreau să vă aduc aminte octombrie 2024, era ceremonia de învestire a primarului și a CGMB, ați declarat presei că îi cereți lui Nicușor Dan să medieze între candidații de dreapta pentru ca doar unu să intre în competiție și să evităm o finală Simion – Ciolacu”.
Elena Lasconi: „Mi se pare că deja o lungim prea mult și nu aș vrea să pară că e doar un fight (luptă) între mine și Nicușor. Mie îmi place să fiu decentă și să respect oamenii”.
Prima temă abordată de candidați este economică. Invitații au fost puși să aleagă între mai multe măsuri de austeritate, de la concedieri masive în Guvern și până la impozitarea pensiilor, tăierea salariilor demnitarilor, renunțarea la vile de protocol și alte măsuri.
Banu: Foarte multe opțiuni, aproape că le-am uitat. Aș alege prima, am spus întotdeauna că nu o să iau salariul de președinte, vreau să îl donez. A doua, în niciun caz nu aș reduce pentru pensii. Consider chiar invers, va trebui să creăm fondul pentru pensii prin a crește… să scoatem pensionarii la cel puțin 60-65 de ani, nicidecum la 40 de ani, pentru că este o palmă dată condiției umane. Niciun om nu ar trebui să primească pensie la 40 de ani. Bugetul pentru armament (l-ar reduce), nu vrem armament suplimentar.
Lasconi: E un moment în care se poate folosi populismul, sună bine să tăiem la demnitari, la președinte. Eu zic să îi „ucidem”. Eu am spus să fie 300 de parlamentari și militez pentru asta tocmai pentru că avem prea mulți politicieni, dar Președintele României, miniștrii, oamenii care reprezintă țara trebuie să aibă o prestanță. Eu aș vrea să scot circul și să lucrăm profesionist. Mă interesează să avem diplomați foarte buni în toată lumea. Eu îmi doresc să creștem economia prin atragerea de investitori, să avem mai mulți bani de împărțit. Trebuie închise foarte multe institute, agenții care nu își au rostul. Nu sunt concedieri masive. Gaura neagră a economiei, companiile de stat care merg în pierdere.
Cătălina Porumbel: Veți dispune concedierea soțului dumneavoastră de la cabinetul parlamentar USR?
Lasconi: Să știți că pot să primesc multe lovituri, fac față. Este nedrept că puneți indexul pe mine, este un serviciu la grupul USR, el este membru USR. Am repetat asta, au fost date e-mailuri pentru recrutare.
Toți cei 11 candidați înscriși în cursa prezidențială din 2025 au fost invitați să participe la această dezbatere, care reprezintă ultima oportunitate pentru aceștia de a-și prezenta viziunea și programul înainte de votul de duminică, 4 mai.
Dezbaterile vor aborda teme de interes major pentru viitorul României, inclusiv politica externă și siguranța națională, justiția și statul de drept, economia și investițiile, educația și sănătatea, precum și schimbările climatice și energia. Candidații vor răspunde la întrebările jurnaliștilor Antena 3 CNN, vor interacționa cu publicul și vor avea ocazia să-și adreseze reciproc întrebări directe.
În ciuda invitației, liderul AUR, George Simion, a anunțat că nu va participa la această dezbatere. Anterior, el a părăsit dezbaterea organizată de Digi24 și nu s-a prezentat la cea susținută de TVR. Simion a declarat că nu va participa la dezbaterea de miercuri și a preferat să își exprime opiniile prin alte canale.
Evenimentul de miercuri va fi moderat de Mihai Gâdea și va aduce față în față viziuni și programe diferite pentru viitorul României. Este ultima ocazie pentru candidați de a-și prezenta punctele de vedere înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Înainte de începerea dezbaterii, întrebat de jurnalista Cătălina Porumbel de cine se teme Crin Antonescu, sociologul Marius Pieleanu a spus că: ”De Victor Ponta, în mod evident, pentru că voturile de la PNL pe care le ia Nicușor Dan nu mai pot fi recuperate”.
”În schimb, la PSD, voturile pe care Ponta le ia pot fi recuperate și asta e și bătălia de fapt. De aceea nu participă Victor Ponta, fiindcă asta e bătălia. Bătălia de turul doi este cum va aloca PSD-ul voturile între cei doi. Victor Ponta preferă să nu se expună pentru că dacă mă întrebați strict pe strategie de campanie, Ponta mută corect. Depinde cum gestionezi această senzație, în opinai mea nu dă senzația că fuge. O parte dintre PSD-iști vor vota cu el și se vede în scorul pe care Victor Ponta îl are în estimările sociologice. A fost președinte PSD, a fost premier cu performanțe, a luat cele mai liberale măsuri. Este o problemă uriașă pe care PSD-ul îl are față de Ponta ca reproș. În câteva zile s-au cam cristalizat intențiile de vot,mai sunt rezidual câteva procente, nu știu dacă vor participa la vot, se pare că participarea va fi cam în oglindă cu anul trecut, până în 60 la sută. E foarte mult”.