Dezbaterea Legii CAS, fixată de Senat pentru 25 august. Ponta: A fost CIRC în Parlament

Biroul Permanent al Senatului a decis ca şedinţa extraordinară a plenului în care să se discute despre proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale să aibă loc luni, 25 august. A doua zi proiectul ar urma să fie dezbătut şi la Camera Deputaţilor, însă acest lucru a fost stabilit în condiţiile în care acest lucru este posibil doar după ce o lege parvine de la camera superioară a Parlamentului. Premierul Victor Ponta a catalogat decizia luată în lipsa obiectului la Camera Deputaţilor, catalogând-o drept "un circ ieftin"

18 aug. 2014, 17:04
Dezbaterea Legii CAS, fixată de Senat pentru 25 august. Ponta: A fost CIRC în Parlament

Ilie Sârbu, liderului grupului PSD din Senat, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent de luni, că şedinţa extraordinară va avea loc luni, 25 august. „Discuţiile care au avut loc în cadrul Biroului Permanent au arătat că astăzi era aproape imposibil să facem datorită faptului că trebuia să trimitem materialele la Comisie (de buget-finanţe n.r.), să fie convocat Ministerul de Finanţe. Luni la ora 14,00 vom avea Biroul Permanent, iar la ora 16,00 – Plen. Apoi o trimitem la Camera Deputaţilor”, a spus Sârbu.

Potrivit acestuia, Camera Deputaţilor va avea sesiune în data de 26 august pentru acest proiect. „La 1 octombrie va fi în vigoare (reducerea CAS n.r.) şi pot beneficia firmele private de această reducere. (…) Noi susţinem ce am trimis la promulgare. Ei (cei din opoziţie n.r.) am înţeles că au anumite puncte de vedere care seamănă acum cu cele ale domnului Băsescu (Traian Băsescu – preşedintele României n.r.). Vor să ştie de unde se iau banii, aţi văzut declaraţiile pe care le fac. Agenda este aproape comună cu a domnului Băsescu”, a explicat Sârbu.

Referitor la faptul că în Camera Deputaţilor s-a stabilit discutarea unei legi care nu fusese primită de la Senat, aşa cum este regula, premierul Victor Ponta a declarat, la România TV, că a fost „un circ ieftin”.

„La Senat sesiunea extraordinară este săptămâna viitoare. Aşa am anunţat noi senatorii noştri, ai puterii. Toţi membrii Biroului Permanent, inclusiv cei ai PNL-PDL, au votat să se discute săptămâna viitoare în plen, iar la Camera Deputaţilor colegii au votat să se discute o lege care nu venise. A fost un circ destul de ieftin pentru cei care nu ştiu că o lege nu poate fi votată la Cameră dacă nu vine de la Senat”, a declarat premierul Ponta, care a apreciat că „este timp suficient” pentru ca Legea CAS să fie votată şi trimisă preşedintelui Traian Băsescu, care apoi nu va mai avea dreptul să o respingă, ci va trebui fie să o reclame la Curtea Constituţională, fie să o promulge.

Totodată, Victor Ponta a făcut un apel şi la liderul PNL, Klaus Iohannis, să îşi folosească experienţa managerială dobândită ca primar al Sibiului pentru a analiza problema reducerii CAS: „Sper ca până săptămâna viitoare domnul Iohannis, care are experienţă managerială, de primar, şi de administrare a unui buget să vină să spună ori că are dreptate Guvernul, ori că are dreptate Traian Băsescu. Nu ştiu dacă domnul Iohannis ţine cu domnul Băsescu. Eu văd nişte reprezentanţi ai ACL care mă tot critică pe mine, care spun o zi aşa, o zi invers. Poţi să ai o poziţie ca noi, cei de la Guvern, sau o poziţie ca Traian Băsescu. A treia poziţie nu există. Nu se poate şi cu tigaia unsă, şi cu slănina în pod”.

Victor Ponta a spus că nu a mai discutat şi că nu va mai discuta cu şeful statului despre reducerea CAS. „Pentru mine lucrurile sunt foarte clare. Domnul Băsescu are o viziune economică pe care am văzut-o, iar eu am o viziune exact opusă, împotriva austerităţii. În primul rând trebuie să ai grijă de veniturile persoanelor fizice, de firmele mici şi apoi, dacă poţi să recuperezi din altă parte, poţi să recuperezi de la companiile mari, cum este taxa pe construcţii speciale. Domnul Băsescu a zuis să lăsăm la companiile mari, ba chiar să mai reducem”.