Dezbaterile privind introducerea certificatului verde la locul de muncă, blocate din nou în Parlament. De ce este nemulţumit Florin Cîţu

Certificatul verde COVID-19 s-a blocat din nou în Parlament. Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri în BEx al PNL că se opresc dezbaterile pentru proiectul de lege privind introducerea obligativităţii certificatului verde COVID la locul de muncă. Proiectul se află la Camera Deputaților, în comisiile de specialitate, după ce a fost respins de Senat, iar Florin Cîţu spune că este vorba despre discriminare în cazul testării gratuite doar în cazul angajaţilor de la stat.

12 nov. 2021, 14:46
Dezbaterile privind introducerea certificatului verde la locul de muncă, blocate din nou în Parlament. De ce este nemulţumit Florin Cîţu

Discuţiile pe proiectul de lege privind introducerea obligativităţii certificatului verde COVID la locul de muncă se opresc. Premierul Florin Cîţu le-ar fi spus colegilor liberali că în forma propusă de PSD legea privind obligativitatea certificatului verde COVID la locul de muncă este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, deoarece include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care persoanele se pot testa pentru a primi certificat verde.

Citeşte şi: Incidența Covid în București se apropie de 7 la mia de locuitori. Trei judeţe au ieşit din scenariul roşu COVID

Comisiile de specialitate au discutat despre introducerea obligativității certificatului verde, însă cu o perioadă de grație de 60 de zile în care persoanele nevaccinate să se poată testa. Este vorba de 10 teste rapide pe lună pentru fiecare persoană. După cele 60 de zile, persoanele nevaccinate vor plăti testarea COVID.

Citeşte şi: Acord pe Certificatul verde COVID: Testare rapidă gratuită pentru 60 de zile de la intrarea legii în vigoare, apoi teste pe bani

Florin Cîţu vrea ca această măsură să se aplice şi angajaţilor din privat. Acum rămâne de văzut dacă se pot acoperi cheltuielile.

Deputatul Alexandru Rafila a declarat, joi, după discuţiile cu PNL, pe capitolul de Sănătate din programul de guvernare, să s-a discutat despre accesul extins la testare, putându-se înfiinţa peste 1.000 de centre de testare. Despre testarea gratuită timp de 60 de zile, în regim gratuit, a românilor care merg la locul de muncă, în sistemul de stat, Rafila a precizat că este o măsură pe o perioadă limitată de timp şi a arătat că vaccinarea este singura soluţie pentru a evita valul 5 al pandemiei de COVID-19.

În prezent, proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde COVID se află în dezbatere la Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor.

Discuțiile ar urma să fie reluate săptămâna viitoare, dar Florin Cîţu spune că ţine neapărat la îndepărtarea măsurilor discriminatorii.