Dezertorul nord-coreean, împuşcat la graniţa cu Coreea de Sud, a fost operat. Este în stare de inconştienţă

Militarul nord-coreean care a dezertat luni a fost operat în Coreea de Sud şi se află în stare stabilă, după ce a fost împuşcat de trupele nord-coreene în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două state, potrivit  Yonhap.

14 nov. 2017, 12:35
Dezertorul nord-coreean, împuşcat la graniţa cu Coreea de Sud, a fost operat. Este în stare de inconştienţă

Comisia de armistiţiu militar a Organizaţiei Naţiunilor Unite a anunţat că a informat armata nord-coreeană că militarul a fost găsit în zona localităţii de frontieră Panmunjom, la aproximativ 50 de metri sud de linia de demarcaţie militară.

Bărbatul este internat într-un spital din Seul şi a suferit mai multe intervenţii chirurgicale pentru plăgile sale produse prin împuşcare, fiind în continuare în stare de inconştienţă. El este în stare critică, însă medicii cred că va supravieţui.

ONU a mai anunţat că militarul nord-coreean a folosit un vehicul pentru a dezerta, apoi s-a adăpostit lângă o clădire din partea sudică a zonei de securitate comună celor două Corei (JSA), după ce trupele nord-coreene au deschis focul asupra lui. Militarul nu avea nicio armă asupra lui, dar purta uniforma specifică nord-coreeană. Nu a existat niciun schimb de focuri între trupele celor două Corei aflate în zona de frontieră.

Dezertările din armata Coreei de Nord sunt evenimente foarte rare, iar loialitatea este considerată un element definitoriu de către regimul de la Phenian. Doar doi militari nord-coreeni au mai dezertat, unul în 1998, iar altul în 2017.

Suh Wook, directorul de operaţiuni al Statului Major de la Seul, a declarat că trupele nord-coreene au tras aproximativ 40 de gloanţe în direcţia militarului care a dezertat.

Medicii sud-coreeni au scos până acum cinci proiectile din trupul militarului, urmând ca ulterior să scoată şi celelalte două gloanţe rămase, a precizat oficialul sud-coreean.

Comisia militară ONU care supervizează armistiţiul a transmis că a anunţat partea nord-coreeană despre starea militarului refugiat la sud de frontiera militarizată între cele două Corei. Phenianul a cerut în trecut repatrierea militarilor care au fugit în Coreea de Sud, acuzând Seulul că i-ar fi răpit.