Dezvăluire surprinzătoare: Volodimir Zelenski a vrut să atace cu armata în Siria. De ce a renunțat la plan

Presa americană face dezvăluiri-surpriză despre Volodimir Zelenski. Șeful regimului de la Kiev era gata să-și trimită trupele în Siria.

22 apr. 2023, 09:22
Dezvăluire surprinzătoare: Volodimir Zelenski a vrut să atace cu armata în Siria. De ce a renunțat la plan

După ce Rusia a reușit să se impună categoric în Donbas, contraofensiva lui Volodimir Zelenski, pentru recuperarea teritoriilor, însă se lasă așteptată. Rămâne de văzut care este planul liderului de la Kiev, însă cert este că acesta, în colaborare cu reprezentanții Serviciului de Securitate, a avut în plan să organizeze mai multe atacuri în Siria, teritoriu pe care se află trupe ruse, dar și americane.

 

De ce a vrut Volodimir Zelenski să atace în Siria

 

Volodimir Zelenski plănuia un atac alături de forțele kurde, scrie The Washington Post, cu referire la documente de la Pentagon. Astfel, Kievul a intenționat să forțeze Rusia să-și retragă din Ucraina, o parte din trupe în Siria.

Potrivit lui Aron Lund, analist la Century International Center, atacurile asupra forțelor armate ruse din Siria ar putea „crește nivelul amenințării într-o asemenea măsură încât rușii vor trebui să solicite întăriri”.

 

De ce a renunțat Volodimir Zelenski la atacul din Siria

 

Potrivit jurnaliştilor, documentele Pentagonului din 23 ianuarie stabileau un plan detaliat de campanie, dar în decembrie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să suspende această iniţiativă.

Documentele menționate precizează că conducerea Forțelor Democratice Siriene (SDF) a impus interzicerea bombardării pozițiilor Forțelor Armate Ruse în zonele kurde. Kyrylo Budanov, șeful Serviciul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect

Potrivit analistului Aron Lund, planurile Kievului erau un „proiect cu risc ridicat” pentru Forțele Democratice Siriene.

„Pentru ca SDF să fie de acord cu așa ceva este un adevărat joc de noroc”, a transmis Lund. Potrivit documentelor Pentagonului scurse online, în noiembrie ofițerii de informații ucraineni au identificat unele obstacole în calea operațiunii planificate în Siria. Era vorba despre „probleme cu controlul la frontieră intra-kurdă și crearea unei baze operaționale”.