Dezvăluirea momentului. Cui i-a promis Putin la începutul războiului cu Ucraina: „N-o să-l ucid pe Zelenski”

Fostul premier israelian Naftali Bennett a relatat într-un interviu că în primele săptămâni ale războiului a jucat un rol de intermediar între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski și susține că a reușit să obțină promisiunea liderului de la Kremlin că nu-l va ucide pe președintele ucrainean.

05 feb. 2023, 15:59
Dezvăluirea momentului. Cui i-a promis Putin la începutul războiului cu Ucraina: „N-o să-l ucid pe Zelenski”

Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat într-un podcast că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat, în timpul unei întâlniri din martie, că nu îl va ucide pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Naftali Bennett a fost unul dintre puținii lideri occidentali care s-au întâlnit cu Putin de la declanșarea războiului, el făcând o vizită-fulger la Moscova în martie anul trecut.

Eforturile sale nu au dat roade – după cum se vede, războiul continuă și astăzi -, însă dezvăluirile sale aruncă o lumină asupra diplomației din spatele ușilor închise, scrie The Guardian, preluând interviul acordat de Bennett agenției AP.

Fostul premier al Israelului relatează că l-a întrebat pe Putin dacă intenționează să-l ucidă pe președintele Ucrainei. Preşedintele ucrainean l-a sunat pe Naftali Bennett, care se afla în avion. „Eşti sigur? Şi i-am spus: „Da, 100%, nu te va ucide”, a relatat fostul şef de guvern al statului evreiesc.

Război în Ucraina. Este alertă, Putin vrea să atace din nou capitala Kiev, într-un blitzkrieg victorios
Naftali Bennett a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după invadarea Ucrainei, petrecută pe 24 februarie. „Tot ce am făcut a fost în coordonare cu SUA, Germania şi Franţa”, a adăugat Bennett, care la acea vreme era hotărât să „ajute” în continuare, în virtutea „accesului la toate părţile implicate”.

Volodimir Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat ale Rusiei: Cine l-a ajutat în secret VIDEO

Chris Whipple dezvăluie, în cartea sa ”The Fight of His Life: Inside Joe Biden’s White House” (”Lupta vieții sale: În interiorul Casei Albe a lui Joe Biden”), care a apărut pe 17 ianuarie 2023, că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a supraviețuit în urma a cel puțin 12 tentative de asasinat din partea Rusiei. Autorul remarcă faptul că două comploturi au fost dejucate în secret de către CIA, care i-a furnizat informații vitale prin directorul său, William Burns, care a vizitat Kievul înainte de începerea războiului lui Putin.

„Informațiile au fost atât de detaliate încât ele au ajutat forțele de securitate ale lui Zelenski să zădărnicească două tentative separate ale Rusiei de asasinat asupra vieții sale”, a scris Whipple, potrivit IB Times.

În cartea sa, Whipple a făcut referire și la „oficialii ucraineni” care au spus că Zelenski a supraviețuit la peste 12 tentative de asasinat din februarie 2022 și până acum. În martie anul trecut, The Times of London a raportat că Zelenski a supraviețuit la cel puțin trei tentative de asasinat din partea forțelor ruse de la începutul războiului.

Potrivit publicației, mercenarii din infamul grup Wagner susținut de Kremlin au fost responsabili pentru cel puțin două dintre încercări.

Între timp, forțele cecene au fost în spatele unui încercări de atentat asupra vieții lui Zelenski în martie, la periferia Kievului. Asasinii, însă, au fost eliminați înainte să ajungă la președinte.

În același timp, Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui, a declarat în Ukrainska Pravda că au existat peste 12 tentative de asasinat împotriva lui Zelenski. „Partenerii noștri străini vorbesc despre două sau trei încercări. Cred că au existat mai mult de o duzină de astfel de încercări”, a spus Podolyak.

Război în Ucraina. Alertă galbenă, forţele lui Zelenski au bombardat o fabrică de pe teritoriul Rusiei
„Informațiile occidentale au dreptate să spună că ținta principală a lui Putin a fost domnul Zelenski, în ceea ce privește atacarea cartierului guvernamental și încercarea de a-l ucide pe conducătorul cheie al țării”.

Vestea despre tentativele de asasinat vine după ce Zelenski a refuzat ofertele SUA de a fi evacuat de la Kiev în primele zile ale războiului, însă el a cerut Americii muniție în loc de „o plimbare”.

El a mai spus că, în cursul negocierilor, Putin a declarat că încearcă să dezarmeze Ucraina, iar Zelenski a promis că nu va cere aderarea la NATO.