Dezvăluiri despre sursele de finanţare ale teroriştilor. De unde are ISIS bani

75 milioane de euro sau 80 milioane de dolari este "venitul" afișat de ISIS ca fiind obținut în teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak. Cifrele au fost furnizate de IHS, un think tank cu sediul la Londra, care a realizat un studiu ce arată, însă, că gruparea teroristă s-ar confrunta cu dificultăți financiare.

08 dec. 2015, 08:40
Dezvăluiri despre sursele de finanţare ale teroriştilor. De unde are ISIS bani

ISIS obţine aproape jumătate din venituri din taxe și 43% din traficul de petrol și gaze, sector care are însă de suferit din cauza bombardamentelor coaliţiei antijihadiste şi ale forţelor ruseşti.

Statul Islamic a întâmpinat în ultimele luni probleme cu bugetul şi, astfel, a fost nevoie de o reducere a salariilor combatanților și de o creştere a tarifelor la servicii precum furnizarea de curent electric. Potrivit studiului realizat de IHS, gruparea extremistă sunnită este în căutare de surse de finanțare alternative, astfel că a început să taxeze populația care încearcă să plece din teritoriile ocupate de jihadiști.

Manualul secret al ISIS. Cum vor jihadiştii să cucerească lumea, avertismentul experţilor militari

Societatea de studii britanică a identificat șase surse principale de finanțare folosite de ISIS: „producția și traficul de petrol și gaze, impozitarea activităților comerciale în teritoriul pe care îl controlează, confiscarea de terenuri și proprietăți, traficul de droguri și antichități, activități infracționale cum ar fi jefuirea băncilor și răpirile pentru răscumpărare, precum și întreprinderile publice”.

În ciuda ipotezelor privind persoane sau companii care ar sponsoriza activitatea ISIS, IHS nu a reuşit să identifice astfel de „donații”, de care beneficiază spre exemplu Al Qaida, care are sponsori bogaţi inclusiv în Golf.

În Irak şi Siria, Statul Islamic funcţionează ca un „aparat de stat” și impune taxe populației, confiscă proprietăți, creează averi cu întreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol și gaze. „În același timp, pentru că administrează un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg către gestionarea teritoriului. Nu fac 80 de milioane de dolari și îi cheltuie doar pe arme și bombe”, a explicat Columb Strack, analist pentru IHS.

Colegul acestuia, Ludovico Carlino, a arătat că grupul jihadist „percepe o taxă de 20% pentru toate serviciile”, de exemplu pentru electricitate, rețeaua de telefonie mobilă sau industrie.

Coaliția internațională și Rusia lovesc în portofoliul Daesh bombardând câmpuri petroliere și de gaze, în special în estul Siriei. Conform lui Columb Strack, eforturile împotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale să dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacității de rafinare și transport al materiilor prime. În plus, accesul în Turcia a scăzut, fapt ce a obligat Daesh să se replieze pe piețele siriană și irakiană pentru a încerca să-și vândă petrolul.