DEZVĂLUIRI din cel mai greu dosar al Cordunenilor: Cum a furat un hoţ 500.000 de euro pentru clanul de interlopi de la Iaşi – Motivare

Informaţia explozivă a fost oferită în instanţă de un hoţ de buzunare care a „lucrat“ pentru clanul Corduneanu. „Şuţul“ s-a plimbat prin mai toate ţările dezvoltate din Europa, ba chiar a fost trimis la Campionatul European de fotbal pentru a fura. Pentru el, Costel Corduneanu a fost condamnat la închisoare în primă instanţă.

07 mart. 2017, 08:44
DEZVĂLUIRI din cel mai greu dosar al Cordunenilor: Cum a furat un hoţ 500.000 de euro pentru clanul de interlopi de la Iaşi – Motivare

Judecătorii Tribunalului Maramureş au dezvăluit în motivarea întocmită în cazul procesului Cordunenilor faptele pentru care cel considerat liderul acestui clan a fost condamnat la închisoare. Costel Corduneanu a primit opt ani de închisoare după ce i s-au contopit mai multe infracţiuni, cele mai grele fiind în legătură cu un hoţ de buzunare pe care l-a coordonat de la începutul anilor 2000 şi care a declarat în faţa instanţei de judecată că i-ar fi adus venituri colosale.

E vorba de cel mai prolific hoţ ce a lucrat în acea perioadă pentru clan, unul dintre nenumăraţii „şuţi” – aşa cum sunt cunoscuţii hoţii de buzunar în jargonul infracţional, care au „lucrat” pentru grupare în zeci de state europene. În motivarea instanţei este descris traseul şuţului care i-a adus o condamnare în primă instanţă liderului Cordunenilor. Florin M. a plecat din România pe când avea 12-13 ani. Era începutul anilor 2000, iar Florin l-a întâlnit pentru prima dată pe Costel Corduneanu în zona Turnului Eiffel din Paris. Acolo, se arată în motivare, liderul interlop i-ar fi propus să fure pentru el, asigurându-i, în schimb, protecţie.

Hoţul fura pentru Corduneanu cei mai mulţi bani din ţările nordice: câte 3.000 euro pe zi

La Paris, la începutul colaborării, judecătorii notează că Florin ar fi strâns în jur de 90.000 de dolari, doar banii săi, cu care şi-a cumpărat un apartament de 120 de metri pătraţi în Iaşi şi o maşină de 30.000 de dolari. În 2003, Florin a fost „relocat” la Madrid, acolo unde a continuat să fure pentru interlopi, fiind supravegheat şi protejat de un acolit al clanului. După o perioadă petrecută în Spania, s-a întors la Paris, unde a fost şi arestat pentru o lună şi jumătate. „Ulterior, inculpatul Bogdan Constantin (Bogdan – fostul nume de al lui Costel Corduneanu) a venit în Spania cu B.A. , viitoarea sa soţie, iar după o perioadă de timp, inculpatul i-a determinat să plece (pe Florin şi alţi hoţi – n.r.) în Franţa, la Paris, pentru a fura şi a obţine bani, pentru nunta sa. Aşa cum rezultă din probaţiunea administrată, partea vătămată M.F.C. a fost arestat la Paris, executând o perioadă de o lună şi jumătate de detenţie, după care s-a reîntors în ţară”, au precizat judecătorii de la Tribunalul Maramureş, în motivarea sentinţei Cordunenilor. În timp ce fura pentru interlopi, Florin a cunoscut o fată care avea aceeaşi ocupaţie, cu s-a căsătorit. Cei doi au ajuns clandestin în Germania, de unde au fost transportaţi în Italia, unde furau între 800 şi 1.000 de euro pe zi. Itinerarul lor a mai cuprins Elveţia, Danemarca şi Suedia, cel mai mult furând din ţările nordice, până la 3.000 de euro pe zi.

Cum a furat un hoţ 500.000 de euro pentru Corduneni

Hoţul de buzunare s-a întors în ţară în 2007, intenţionând să rămână aici. Atunci ar fi început să fie ameninţat de Costel Corduneanu, totul culminând în ziua în care Costel ar fi venit la casa sa cu alţi acoliţi, l-ar fi luat pe hoţ cu forţa şi l-ar fi transportat într-o pădure de la marginea Iaşului, unde a fost bătut cu o bâtă de baseball. Florin a cedat presiunilor, susţin judecătorii, ajungând în acel an în Germania, unde a continuat să fure. Un an mai târziu, avea să ajungă şi la Campionatul European de Fotbal şi unde fura câte 1.000 – 2.000 de euro pe zi. Întrebat de autorităţi cât a furat pentru clanul Corduneanu, Florin M. a estimat suma de 500.000 de euro. Costel Corduneanu a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru mai multe infracţiuni, el atacând cu apel decizia. În prezent, acesta este judecat de Curtea de Apel Cluj. Alături de el, în acelaşi dosar mai sunt judecaţi alţi 26 de membri sau acoliţi ai clanului. Pentru toţi inculpaţii, prima instanţă a dispus achitarea pentru infracţiunea de constituire şi aderare la un grup infracţional, considerând că nu sunt probe suficiente, scrie Ziarul de Iaşi.