Dezvăluiri la Moscova: au fost cel puţin şase avioane la frontieră când avionul iranian a doborât „din greşeală” o aeronavă ucraineană

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că doborârea din greşeală de către Iran săptămâna trecută a unei aeronave ucrainene a survenit în timp ce Teheranul era alertat de relatări privind prezenţa unor avioane militare americane invizibile în zonă, informează Reuters.

17 ian. 2020, 15:45
Dezvăluiri la Moscova: au fost cel puţin şase avioane la frontieră când avionul iranian a doborât „din greşeală” o aeronavă ucraineană

„Cel puţin şase avioane de luptă F-35 (ale SUA – n. red. Reuters) erau în aer în zona frontierei iraniene” în momentul în care Iranul a tras cu rachete asupra avionului companiei Ukraine International Airlines, a arătat Lavrov. „Informaţia mai trebuie verificată, dar ţin să subliniez tensiunea existentă întotdeauna în astfel de situaţii”, a adăugat el.

Catastrofa zborului 752, în urma căreia au murit toţi cei 176 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bord, a declanşat proteste în Iran, împotriva regimului islamic. Militarii iranieni au recunoscut că au doborât accidental aeronava civilă.

Citeşte şi Rudele victimelor din avionul doborât de Iran cu rachete cer despăgubiri

La conferinţa de presă anuală de la Moscova, ministrul rus de externe a vorbit despre o eroare umană şi a precizat că nu încearcă să găsească nimănui scuze pentru cele întâmplate. El a afirmat însă că este importantă înţelegerea contextului. Cu numai câteva ore înainte, Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, unde se aflau militari americani, iar forţele iraniene erau pregătite pentru o ripostă din partea SUA.


loading...
Partenerii noștri