Dezvăluiri surpinzătoare: Lech Walesa a fost informator în slujba Partidului Comunist

Insitutul de Istorie a Poloniei a ajuns în posesia unor documente care atestă faptul că fostul preşedinte al Poloniei şi liderul sindicatului disident Solidaritatea, Lech Walesa, a fost informator cu acte în regulă, angajat şi plătit de către serviciile secrete ale fostului Partid Comunist.

18 feb. 2016, 19:53
Dezvăluiri surpinzătoare: Lech Walesa a fost informator în slujba Partidului Comunist

Documentele care atestă aceste dezvăluiri au fost ridicate la începutul săptămânii din locuinţa unui fost ministru de Interne din perioada comunistă, Generalul Czeslaw Kiszczak.

Lukasz Kaminski, Directorul Institutului Memoriei Naţionale a declarat că documentele găsite par să fie autentice.

În ceea ce-l priveşte pe Walesa, el a negat vehement că nu a fost informator al fostului regim comunist din anii ’70, scrie bbc.com. El a mai spus că aceste documente nu ar fi emanat de la el.

Au fost găsite 279 de pagini de documente care nu au fost deocamdată analizate în întregime şi vor fi făcute publice după ce vor fi analizate de specialişti pentru a li se verifica astfel autenticitatea, a mai informat Kaminski. Văduva Generalului Kiszczak ar fi vrut să vândă aceste documente, au mai informat oficialităţile institutului.

Citeşte şi Lech Walesa despre Wojciech Jaruzelski: „Dumnezeu îl va judeca”

Kaminski a oferit detalii despre ceea ce el pretinde că ar fi în dosarul lui Walesa din perioada 1970- 1976.”În dosarul lui personal (al lui Walesa, n.r.) există un plic şi, în interiorul acestuia, un angajament privind cooperarea cu poliţia secretă din acea vreme, scris de mână şi semnat Lech Walesa – Bolek”, a mai spus Kaminski, precizând că printre documentele găsite se află şi „confirmări de primirea banilor scrise tot de mână şi semnate cu pseudonimul Bolek”. În dosarul de lucru sunt multe rapoarte ale unui agent secret cu numele conspirativ „Bolek”, precum şi numeroase note de ale ofiţerilor fostei poliţii, de la reuniunile cu informatorul secret.

În ceea ce-l priveşte pe Walesa, el a negat vehement de fiecare dată când i s-au adus acuzaţii că ar fi colaborat cu fosta poliţie secretă din perioada comunismului. Într-un interviu difuzat de televiziunea VVC, în 2008, Walesa spunea: „Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Nu am avut nicio influenţă asupra a ceea ce poliţia secretă a făcut şi a scris. Nu veţi găsi nicio semnătură de-a mea prin care m-aş fi angajat să colaborez în vreun fel” cu fostul regim comunist.