Dezvăluiri uimitoare: Americanii au anticipat atacul jihadist structurat asupra Europei

Un raport al serviciilor de informații americane, datând din luna mai, avertiza împotriva unui atac structurat în Europa al jihadiștilor din grupul Statul Islamic, trăgând învățăminte din anihilarea în ianuarie a unei celule antiteroriste în Belgia.

19 nov. 2015, 07:30
Dezvăluiri uimitoare: Americanii au anticipat atacul jihadist structurat asupra Europei

Atentatele care au îndoliat Parisul vineri pun într-o lumină edificatoare principalele puncte ale acestui raport, neclasificat secret de apărare, redactat de biroul de informații și analiză al Ministerului american al Securității Interne, în cooperare cu FBI și Centrul național al antiterorismului.

Acest raport îl evocă explicit pe Abdelhamid Abaaoud, prezentat ca posibil inspirator al atentatelor din Paris. El ridică ipoteza ca jihadistul belgian să fi încercat să facă să se creadă că ar fi murit la sfârșitul anului 2014 luptând în Siria, cu scopul ca autoritățile belgiene să renunțe la eforturile lor de a-l urmări.

O vastă operațiune antiteroristă fusese efectuată la jumătatea lunii ianuarie de poliția belgiană în mai multe orașe din Belgia, în special la Verviers, în estul țării. Această operațiune se soldase cu moartea a doi jihadiști dintr-un grup ai cărui membri reveniseră din Siria și planificau atentate cu caracter iminent.

Or, aceste atacuri eșuate în Belgia au arătat, potrivit analizei comunității de informații americane, că grupul jihadist își ridicase cu un grad important capacitatea operațională, potrivit Agerpres.

Citeşte şi ISIS ameninţă SUA: Imagini cu jihadişti la New York, bucuroşi pentru atentatele din Paris VIDEO

Creierul presupus al acestor proiecte de atentate în Belgia era Abdelhamid Abaaoud, care conducea operațiunile din Atena prin telefonul său portabil, amintește raportul, această informație fiind dată de un responsabil antiterorist belgian, potrivit presei europene. Jihadiștii grupului Statul Islamic au de acum capacitatea de a lansa atacuri mai elaborate în Occident, utilizând pentru aceasta arme și dispozitive explozive, fără avertisment, informa raportul.

Teatrul de operațiuni cel mai probabil al acestor atacuri va fi Europa, avertiza documentul.

Într-o schemă publicată în raport, niște săgeți uneau Siria, Grecia și Belgia, indicând ruta urmată de jihadiștii vizați de operațiunea antiteroristă din ianuarie.

În fine, alt element interesant cu privire la evenimentele de vineri din Paris este că serviciile de informații americane conchideau că autorii cei mai probabili ai viitoarelor atacuri structurate în Occident vor fi ‘combatanți străini reveniți din zonele de conflict, care au mijloacele de a mobiliza extremiști violenți în propria lor țară’.