Dezvoltatorii, obligaţi să construiască locuinţe ieftine – proiect

Guvernul vrea să oblige dezvoltatorii ca 20% din locuinţele pe care îşi propun să le construiască să aibă un preţ mai mic de 50.000 euro, ca o condiţie de obţinere a autorizaţiilor de construire. Măsura este cuprinsă în Strategia Naţională de Locuire întocmită de Ministerul Dezvoltării.

13 iul. 2016, 08:05
Dezvoltatorii, obligaţi să construiască locuinţe ieftine – proiect

Strategia Naţională de Locuire, un document la care Ministerul Dezvoltării lucrează de ceva timp, şi care va fi gata în perioada imediat următoare, trasează harta locuirii în România până în 2020. Revista Capital a intrat în posesia draftului de lucru care a fost actualizat ultima oară în aprilie 2016.

„Drept condiţie pentru a acorda unui dezvoltator autorizaţia de construire pentru un anumit număr şi tip de locuinţe, autoritatea locală impune ca un anumit procent din aceste locuinţe să fie la un preţ redus. (…) Se poate solicita doar ca un anumit procent – de exemplu 20% – să aibă un preţ mai redus decât, de exemplu, 50.000 euro„, se precizează în documentul citat.

În aceeaşi strategie se propune încheierea de parteneriate cu dezvoltatorii privaţi în vederea construirii de locuinţe sociale noi în cadrul unor acorduri de tip construire – exploatare – transfer. Cu alte cuvinte, primăriile ar urma să pună la dispoziţie terenul şi infrastructura, iar dezvoltatorii să construiască locuinţe din care să încaseze chiria pe o perioadă de circa 30 de ani, ulterior dreptul de proprietate urmând a fi transferat primăriilor.