Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se tratează. Sfaturi pentru prevenire

Diabetul zaharat este o boală cu evoluţie cronică în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentaţie. Glucoză este principală sursă de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Pătrunderea glucozei în celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas. Diabetul apare atunci cînd organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte cum trebuie. La persoanele cu diabet, glucoză în loc să fie folosită că substanţă nutritivă de către celule, rămâne în sânge (creşte glicemia) şi poate fi eliminate prin urină (glicozurie).

18 mart. 2018, 21:29
Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se tratează. Sfaturi pentru prevenire

Diabetul zaharat. Tipuri

Organizatia Mondiala a sanatatii recunoaste trei forme principale de diabet zaharat : Diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 si diabetul gestational (de sarcina).

Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2. Termenul diabet zaharat tip 1 a inlocuit mai multi termeni vechi cum ar fi diabet juvenil si diabet insulino-dependent. La fel, termenul diabet zaharat tip 2 a inlocuit denumiri vechi, printre care si diabet insulino-independent (non insulino-dependent).

Diabetul zaharat tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin distrugerea celulelor beta pancreatice producatoare de insulina din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulina. Principala cauza este o reactie autoimuna mediata de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezinta aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa si America de Nord. Majoritatea pacientilor prezinta debutul in plina sanatate, frecvent la varsta copilariei (desi poate sa apara la orice varsta). Sensibilitatea la insulina este normala mai ales in stadiile incipiente.

Diabetul zaharat de tipul 1 necesita tratamentul cu insulina prin injectie. Suplimentar, este necesara o dieta destul de stricta, cu cantarirea alimentelor la fiecare masa si calculul numarului de carbohidrati, plus autocontrol glicemic (masurarea glicemiei din deget cel putin inaintea fiecarei mese).

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.