Diana Șucu nu s-a putut abține, după incidentul de la Beach Please, care a șocat o țară întreagă, unde un adolescent a fost încurajat de un artist să sară de pe scenă, ajungând de urgență la spital.
Beach Please 2025 a reunit mai mulți artiști muzicali, atât români cât și străini, în perioada 9-13 iulie. Celebrul eveniment nu a fost lipsit de scene care să scandalizeze populația României. Diana Șucu a răbufnit și a scris un mesaj dur pe rețelele sociale, iar la scurt timp a șters postarea.
„Tinerii ăștia vor conduce România. În curând vor vota. Ce vedem la Beach, Please nu e libertate, e decădere totală, Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceaușescu”, a fost mesajul postat de Diana Șucu pe contul său de Instagram.
La festivalul „Beach, Please”, dedicat exclusiv adolescenților din România, s-a scandat la unison, într-un anumit moment, „Ceaușescu, Ceaușescu!”, ”un gest profund îngrijorător, ce reflectă cât de mult s-a răspândit în societate cultul dictatorului Ceaușescu, fie și într-o formă aparent inocentă, dar care e o expresie a banalizării răului”, atrage atenția Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER).
„Acest comportament arată clar cât de mult a fost răspândită și perpetuată o memorie falsă, iar responsabilitatea pentru această situație revine celor care au ales să ascundă sau să nege adevărul istoric”, a avertizat IICMER, potrivit News.ro.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face un apel către tineri: ”voi nu sunteți responsabili pentru această situație. Responsabilitatea aparține celor care au permis politica de distrugere a memoriei societale, celor care au omis deliberat să cultive și să transmită adevărul despre ororile comunismului românesc.
Vă îndemnăm să vă informați, să aflați adevărul și să învățați din istorie. Numai prin cunoaștere putem preveni repetarea tragediilor trecutului. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să construim o Românie care nu uită, ci învață din greșelile trecutului, pentru a nu le repeta niciodată”.
Institutul afirmă că ”responsabilitatea pentru uitarea răului politic al totalitarismului comunist, a crimelor și abuzurilor acestuia nu le aparține tinerilor, ci, înainte de toate, decidenților politici și factorilor educaționali care au neglijat adevărul istoric timp de peste 35 de an”.