Dictatorul Kim Jong-un a decis. Ea este prima femeie ministru de Externe din Coreea de Nord (FOTO)

Kim Jong-un a luat o decizie surprinzătoare. Liderul suprem al Coreei de Nord a bifat o premieră pentru statul comunist, asiatic: a numit o femeie la conducerea Ministerului de Externe.

11 iun. 2022, 12:17
Dictatorul Kim Jong-un a decis. Ea este prima femeie ministru de Externe din Coreea de Nord (FOTO)

Choe Son Hui este prima femeie din Coreea de Nord care ocupă funcția de ministru de Externe, a transmis sâmbătă, 11 iunie, presa de stat.

Noul oficial de la Externe a îndeplinit până acum funcția de viceministru de Externe. Acum, ea a fost desemnată să conducă diplomația nord-coreeană, în cadrul unei reuniuni a partidului unic, prezidată de Kim Jong-un, scrie agenția KCNA. Astfel, Hui îl înlocuiește pe Ri Son Gwon, fost oficial militar, adept al unei politici dure, care totuși a condus la negocieri cu Coreea de Sud.

Choe Son Hui are o bogată experiență în diplomație, a fost consilieră apropiată a lui Kim Jong-un în timpul negocierilor din dosarul nuclear cu SUA și l-a însoțit pe liderul suprem la summituri cu fostul președinte american Donald Trump. Noul oficial de la Externe vorbește fluent limba engleză.

Choe Son Hui, ministrul de Externe al Coreei de Nord, numit în funcție de către Kim Jong-un în iunie 2022

 

Misiune dificilă pentru Choe Son Hui, confidentul lui Kim Jong-un

 

Rămâne de văzut ce prestații va avea Hui, în contextul în care negocierile Coreei de Nord cu Occidentul au fost suspendate despre arsenalul nuclear. Teritoriul lui Kim Jong-un a efectuat o serie de teste de arme de la începutul anului, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale, pentru prima dată din 2017.

În martie, Kim Jong-un a fost chiar protagonistul unui videoclip în care apare îmbrăcat în geacă de piele, în stilul „Top Gun”, cu ochelari de soare, în timp ce lansează o rachetă.

Totuși, președintele statului comunist începe să primească amenințări. Marţi, 7 iunie, secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a avertizat că va exista un răspuns „rapid şi puternic” dacă Phenianul va continua cu cel de-al șaptelea test nuclear.