Dieta de vară: Cum asiguri necesarul de vitamine

Cei mai mulți oameni își iau necesarul de vitamine și substanțe nutritive printr-o dietă sănătoasă, care include o varietate de fructe, legume, cereale integrale și surse de proteine slabe.

30 iun. 2016, 08:10
Dieta de vară: Cum asiguri necesarul de vitamine

Totuși, din cauza căldurii excesive – și, implicit, a lipsei poftei de mâncare, a unor probleme de sănătate sau a stilului de viață, organismul ar putea să nu obțină doza zilnică din anumite vitamine sau minerale esențiale.

Iată ce poți face pentru a te asigura că primești suficiente vitamine și minerale, pentru buna funcționare a organismului.

De ce sunt importante vitaminele?

Vitamine diferite susțin diferite funcții. Vitamina C, de exemplu, este utilizată în producția de colagen, vitamina D ajută la fixarea calciului în organism și la întărirea oaselor, iar vitamina E este implicată în menținerea sănătății celulelor sanguine și în stabilizarea straturilor exterioare ale celulelor din corpul uman.

Deficitul de vitamine poate duce la dezvoltarea anumitor boli, uneori severe, deoarece organismul are nevoie de vitamine și minerale.

Diete nesănătoase

Deși este posibil să vezi scris „vitamine” și „minerale”, pe eticheta mai multor alimente de tip junk-food sau băuturi răcoritoare, acestea, din păcate, conțin și o serie de ingrediente care pot afecta în mod semnificativ sănătatea. Cele mai multe vitamine și minerale funcționează perfect atunci când sunt consumate ca alimente integrale, sănătoase, de aceea nutriționiștii recomandă fructele, legumele și cerealele integrale.

Dacă ai deficit de anumite vitamine, asta se poate datora faptului că nu mănânci o mare varietate de alimente bogate în vitamine esențiale și substanțe nutritive, cum ar fi vitamina K (banane), fier (spanac), sau vitamina A (morcovi).

Alimentele prea gătite
Dacă îți place mâncarea fierbinte sau crocantă, atunci s-ar putea ca unele substanțe nutritive de care ai nevoie să fie mult prea gătite, adică valoarea lor nutritivă să fie nulă! De exemplu, gătește broccoli la abur, în loc să-l prăjești (dar nu pentru mult timp!). În loc de o plăcintă cu mere, mănâncă un măr crud.

Vârsta

Nevoile organismului se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Metabolismul începe să încetinească și mulți oameni dezvoltă boli cronice. Toate aceste modificări pot schimba, de asemenea, modul în care sunt absorbite substanțele nutritive. Anumite medicamente pe care le iei pot, de asemenea, reduce capacitatea de a absorbi vitaminele și mineralele. De aceea, este necesar să incluzi sucuri de fructe sau smoothie-uri, pentru un aport mai ridicat de nutrienți, dar numai la sfatul medicului!

Află pe clickpentrufemei.ro care este dieta rapidă de plajă!