DIICOT a deschis dosar penal în urma plângerii judecătorului Cristi Danileţ privind arhiva SIPA

Publicat: Miercuri, 17 Mai 2017 14:02 // Actualizat: Miercuri, 17 Mai 2017 14:02 // Sursa: romaniatv.net

Plângerea judecătorului Cristi Danileţ împotriva lui Dan Andronic, pe care îl acuză de "deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhivă SIPA", a fost înregistrată miercuri la DIICOT, informează News.ro.

Judecătorul Cristi Dănileţ a sesizat marţi Parchetul General în legătură cu informaţiile din articolul privind arhiva SIPA scris de Dan Andronic. Sesizarea sa vizează "deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA".

"Cine ştia de aşa ceva şi a tăcut până acum este cel puţin complice. Nimeni dintre „curajoşii” ce comentează în online sau în presă nu a făcut până acum o astfel de sesizare. Mie mi-a luat fix trei minute. Iar cu legea...eu nu mă joc", scrie Danileţ.

În sesizarea adresată procurorului general, el face referire la faptele dezvăluite în articolul apărut în Evenimentul zilei, cu privire la 3000 de dosare din arhiva SIPA.

Articolul menţionează că în mandatul Monicăi Macovei s-au produs "manipulări interesate" ale documentelor din arhivă, că ar fi fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi, care ulterior ar fi avansat în funcţii şi că Danileţ ar fi fost unul dintre cei care au avut acces la arhivă, fără însă a se supune niciunei reguli privind accesul la dosare.

De altfel, Cristi Danileţ precizează în sesizare că în articol se menţionează despre "sustragerea sau copierea unor documente aflate sub regimul informaţiilor clasificate", documente la care a avut acces şi el în 2007, în virtutea funcţiei de consilier al ministrului Justiţiei însărcinat cu "investigarea arhivei SIPA pentru a stabili destinaţia documentelor depozitate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor".

"Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă", scrie Danileţ.

"Fiindcă în articolul ataşat se fac afirmaţii cu privire la fapte ce intră în conţinutul infracţiunii prevăzute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 - 304 Cod penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", arată Danileţ în sesizare.

Miercuri, judecătorul Cristi Danileţ i-a transmis ministrului Justiţiei o scrisoare deschisă în care spune că nu este de acord cu desecretizarea totală a arhivei SIPA, susţinând că documentele care conţin zvonuri, bârfe, scenarii legate de magistraţi trebuie inventariate, separate şi topite, pentru a nu deveni "instrumente de ameninţare sau batjocorire a judecătorilor şi procurorilor, indiferent că sunt în funcţie sau care şi-au încetat deja activitatea".

Danileţ i-a scris ministrului Justiţiei Tudorel Toader după ce acesta a anunţat că va desecretiza arhiva SIPA, invitându-l să reflecteze temeinic la această decizie.

 
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
arhiva SIPA Cristi Danileţ Dan Andronic
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
30 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H