DIICOT începe ancheta penala cu privire la evenimentele din 10 august. Jandarmeria acuză lovitură de stat

Jandarmeria acuză o lovitură de stat la protestele din 10 august și a făcut o sesizare la DIICOT în acest sens. Procurorii DIICOT încep ancheta penală și vor solicita documente de la Jandarmerie, dar și de la serviciile secrete. După ce vor consulta aceste documente, cei de la DIICOT vor decide dacă vor deschide un dosar penal, ca urmare a plângerii depuse de către cei de la Jandarmerie.

24 sept. 2018, 13:16
DIICOT începe ancheta penala cu privire la evenimentele din 10 august. Jandarmeria acuză lovitură de stat

Jandarmeria invocă un articol (2/397) din Codul penal care pedepsește drastic „schimbarea ordinii constituționale, care pune în pericol securitatea națională”. Cu alte cuvinte, Jandarmeria acuză oficial o tentativă de lovitură de stat, adică exact ceea ce susțin și liderii PSD în ultima perioadă.

Art. 397 – Acţiuni împotriva ordinii constituţionale – stipulează la alin. (2): Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Pedepsele prevăzute de acest articol sunt cuprinse între 10 și 20 de ani închisoare.