DIICOT solicită prelungirea arestului pentru lotul „Motorina CFR”

Procurorii DIICOT Timişoara au formulat, deja, o solicitare la Tribunalul Timiş de prelungire a arestării pentru cei din lotul "Motorina CFR", aflaţi în diferite forme de reţinere, din luna aprilie, întrucât termenul urmează să le expire inculpaţilor pe data de 14 mai.

10 mai 2016, 06:54
DIICOT solicită prelungirea arestului pentru lotul „Motorina CFR”

În urmă cu o lună au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile toţi liderii grupului infracţional, respectiv, gestionar-şef Borza Gheorghe, contabila-şefă Silaghi Florina, liderul de sindicat Boloş Ioan Irimie şi Martin Liviu, administratorul societăţii comerciale, iar sub arest la domiciliu au fost puşi directorul Depoului, Jigoria Cristian, adjuncta Depoului, Apostol Alina, şi agentul de la Poliţia TF, Nanu Ilarie.

Luni, Tribunalul Timiş au acceptat solicitarea formulată de Jigoria Cristian „de a părăsi domiciliul în perioada 22 mai (ora 21.00) — 24 mai (ora 10.00), pentru a se deplasa pe raza municipiului Bucureşti, la sediul Tribunalului Bucureşti”, în timp ce pentru Apostol Alina pronunţarea în acelaşi sens a for amânată „pentru a se emite adresa către Depoul Timişoara”, au precizat surse judiciare ale instanţei judeţene, notează Agerpres.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, începând cu anul 2010 până în prezent, la nivelul Depoului de Locomotive Timişoara „s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop însuşirea şi sustragerea combustibilului din gestiune, în baza unui plan infracţional foarte bine conceput, cu roluri clar definite pentru fiecare dintre membrii grupării. Grupul infracţional organizat s-a constituit în jurul persoanelor cu atribuţii de conducere, organizare şi control din cadrul instituţiei, suspecţii având sarcini şi roluri clar definite în cadrul grupării”.

Procurorul şef al DIICOT Timişoara, Alex Florenţa, explica că „valorificarea propriu-zisă a motorinei sustrase se făcea prin două modalităţi, pentru cantităţile mici se încărca în diferiţi recipienţi şi pleca”. „Pentru cantităţile mai mari, în incinta depoului era amenajat un spaţiu care aparţine tot CFR, dar care fusese dat în folosinţă fără niciun contract în sine, unei societăţi care-şi amplasase o pompă în incinta spaţiului respectiv. O conductă artizanală improvizată lega rezervoarele propriu-zise ale CFR, în care depozitau cantitatea de combustibil pe care reuşeau să-l sustragă şi se vărsa prin această conductă în staţia tip PECO din spaţiul artizanal, unde noaptea veneau tot felul de tiruri de la societăţi, încărcau motorina cu care plecau mai departe. Acolo s-a muncit, nu glumă”, preciza procurorul Alex Florenţa.

Potrivit acestuia, suspecţii puneau în locomotive o cantitate de combustibil care le ajungea pentru efectuarea cursei, dar în actele întocmite treceau cantităţi mai mari. „Cu un debimetru şi cu sprijinul laboranţilor din instituţie, se jongla la cantităţile de motorină, astfel încât în locomotivele care plecau în curse se vărsa o cantitate concretă care le ajungea pentru efectuarea cursei, iar în actele întocmite se treceau cantităţi mai mari. Diferenţa de cantitate, în actele în fals întocmite, era jonglată, prin intermediul conducerii sucursalei, şefi de unitate, adjunctul şefului de unitate, gestionarul-şef, după anumiţi parametri, calcule, astfel încât ei să se acopere în gestiune şi să pară totul în regulă”, arăta şeful DIICOT Timişoara.