Dimitri Medvedev amenință Occidentul cu războiul nuclear dacă Putin va fi arestat: ”Toate rachetele noastre ar zbura în direcția lor”

Dimitri Medvedev lansează un nou atac dur la adresa Occidentului. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei susține că o arestare în străinătate a lui Vladimir Putin ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei.

23 mart. 2023, 13:53
Dimitri Medvedev amenință Occidentul cu războiul nuclear dacă Putin va fi arestat: ”Toate rachetele noastre ar zbura în direcția lor”
Medvedev amenință Occidentul cu războiul dacă Putin va fi arestat

Dimitri Medvedev amenință Occidentul cu războiul nuclear dacă Putin va fi arestat. Într-un interviu acordat mai multor instituţii media rusești, fostul președinte al Rusiei a amenințat Vestul inclusiv cu un răspuns nuclear în cazul în care țarul de la Kremlin va ajunge în fața Tribunalului Internațional.

Citește și Rusia spune că este de facto în conflict cu SUA în Ucraina, iar riscul de conflict nuclear este la cel mai ridicat nivel

Dimitri Medvedev amenință Occidentul cu războiul nuclear dacă Putin va fi arestat

„Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla (…) Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!…. În acest caz toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a amenințat Dimitri Medvedev.

Declarația vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei a venit la scurt timp după ce ministrul german al Justiției, liberalul Marco Buschmann, a salutat, decizia Curții Penale Internaționale de a emite pe numele lui Putin un mandat de arestare pentru deportarea copiilor ucraineni.

Săptămâna trecută, Marco Buschmann a declarat că Germania va trebui să se conformeze acestui ordin dacă Vladimir Putin va pune piciorul pe teritoriul german.

În replică Medvedev a spus: „Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”

Camera preliminară a CPI a emis pe lângă mandatul de arestare împotriva lui Putin, un al doilea mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, responsabila pentru drepturile copilului din Rusia, sub aceeaşi acuzaţie.

Dmitri Medvedev consideră că decizia CPI creează un potenţial negativ enorm pe fondul relaţiilor deja proaste ale Rusiei cu Occidentul.

„Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar şi în perioada în care Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (n. red. – 1946, în care a vorbit de Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Şi ei dintr-o dată iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru (…) Obiectiv vorbind, Ucraina face parte din Rusia, chiar dacă din motive geopolitice şi istorice, naţiunea rusă unită a fost divizată prin graniţe artificiale”, a declarat Medvedev.

Fostul președinte al Rusiei a subliniat faptul că în viitorul apropiat nu vede nicio perspectivă de relansare a legăturilor Rusiei cu Occidentul.

„Să fim sinceri, Ucraina face parte din «Marea Rusie». Dar, din motive geopolitice şi din cauza istoriei a ceea ce s-a întâmplat, am tolerat mult timp să trăim în apartamente diferite”, a vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citește și Un an de la primul succes înregistrat de Ucraina împotriva rușilor. Zelenski: „Cea mai bună dovadă în acest sens este experienţa pe care ucrainenii au dobândit-o deja în alungarea ocupanţilor ruşi”