Dimitrie Vatamaniuc, renumitul eminescolog a murit cu doi ani înainte de centenar

Renumitul eminescolog Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, a murit la vârsta de 98 de ani. Dimitrie Vatamaniuc era cunoscut ca un apărător şi promotor al culturii şi civilizaţiei româneşti din Bucovina de Nord.  

05 iul. 2018, 17:46
Dimitrie Vatamaniuc, renumitul eminescolog a murit cu doi ani înainte de centenar

Dimitrie Vatamaniuc a încetat din viaţă miercuri. De numele reputatului om de cultură este legată încheierea ediţiei integrale de volume “Opere” cu scrierile lui Mihai Eminescu.

Dimitrie Vatamaniuc s-a născut pe 25 septembrie 1920, la Suceviţa. Dimitrie Vatamaniuc a urmat şcoala primară în comuna natală, pentru ca apoi să studieze la Cernăuţi, unde a absolvit Şcoala Normală de Învăţători, şi la Rădăuţi. Absolvent al Liceului “Eudoxiu Hurmuzachi”, a absolvit în 1947 Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj-Napoca. Teza sa de doctorat, pe care a susţinut-o la Institutul de Istorie Literară şi Folclor al Academiei Române în 1957, l-a avut în calitate de conducător ştiinţific pe G. Călinescu.v

A primit titlul Doctor Honoris Causa din partea Universităţilor “Lucian Blaga” din Sibiu şi “Ştefan cel Mare” din Suceava. Activitatea sa literar-ştiinţifică include zeci de studii monografice, între care “G. Coşbuc. O privire asupra operei” (1967); “Ioan Slavici şi lumea prin care a trecut” (1968); “Ioan Slavici. Opera literară” (1970); “Ion Agârbiceanu” (1970); “Lucian Blaga. Biobibliografie” (1977), “Lucian Blaga. Contribuţii documentare” (1998), “Tudor Arghezi. Biobibliografie” (2 vol., 2005).