Din 1 aprilie, paşapoartele vor fi expediate de Poşta Română. Vezi tariful pentru acest serviciu

Expedierea paşapoartelor la domiciliu, pentru persoanele care solicită acest lucru, va fi făcută, de la 1 aprilie, de Poşta Română. Tariful pentru acest serviciu va fi mai mic decât cel stabilit anul trecut de Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

31 mart. 2015, 13:03
Din 1 aprilie, paşapoartele vor fi expediate de Poşta Română. Vezi tariful pentru acest serviciu

În urma unei Hotărâri de Guvern, pasaportul simplu electronic poate fi expediat contra-cost la domiciliul/resedinta titularului, prin servicii de curierat. Compania Națională „Poșta Română” a participat, la începutul lunii aprilie, la procedura de cerere de oferte organizată de Direcția Generală de Pașapoarte, acțiunea având ca obiect achiziționarea de servicii de curierat, pentru distribuirea pașapoartelor către persoane fizice.

„Poșta Română a arătat, încă o dată, că poate să concureze agresiv cu operatori de top pe piața de curierat, iar câștigarea acestui contract este încă un argument în acest sens. La începutul verii se va împlini un an de când o nouă echipă de management încearcă să pună această companie pe o linie strategică generatoare de profit, cu proiecte inedite pentru un operator de stat. Cred că este momentul ca Poșta Română să impună proiecte îndrăznețe și să intre, fără complexe, în competiția cu firmele private. Planul de investiții gândit pentru acest an, odată implementat, cu siguranță ne va susține în acest demers”, a precizat directorul general al Poștei Române, Alexandru Petrescu.

Citeşte şi: Oficiile poştale nu mai vând plicuri

Potrivit acordului-cadru ce va fi semnat, valabil pe o perioadă de 24 de luni, fiecare expediție va fi asigurată, în proporție de 100%, cu suma de 300 de lei. Poșta Română va pune la dipoziția destinatarului o metodă de verificare online a statusului expedierii și va trimite un mesaj telefonic cu data livrării. De asemenea, operatorul va informa destinatarul și cu privire la taxele percepute pentru acest serviciu. Prin derularea acestui contract, Poșta Română urmează să expedieze între 22.500 și 45.000 de pașapoarte.

Potrivit avocatnet.ro, reprezentantii operatorului de servicii postale au precizat care va fi contravaloarea serviciului. Din raspunsul companiei reiese ca aceasta va fi mai mica decat cea anuntata de DGP anul trecut, atunci cand expedierea pasaportului la domiciliu a devenit posibila. Concret, DGP a stabilit in iunie 2014 un tarif de 8,68 de lei (inclusiv TVA), iar Posta Romana va aplica, de la 1 aprilie 2015, un tarif de 7,97 de lei (inclusiv TVA).

CITEŞTE ŞI: Poşta Română se privatizează: statul a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian bpost

Totusi, daca nu doresc expedierea prin curier, cetatenii pot ridica pasaportul simplu electronic direct „de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si de la oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul”, conform HG nr. 1087/2013.