DIN CULISELE Cotroceniului. Cum era „şeful” Traian Băsescu. Ce spun foştii consilieri prezidenţiali

După dezvăluirile Adrianei Săftoiu, trei foşti consilieri prezidenţiali povestesc despre colaborarea cu Traian Băsescu şi cum era fostul preşedinte ca şef. Aceştia spun că Băsescu era "foarte tolerant" cu ei. "Când ne certa, avea un stil aparte. Nu e fricos, poți să pleci cu el la război și, dacă iese prost, înțelege că responsabilitatea e a lui și și-o asumă", spun foştii consilieri. 

27 mai 2015, 07:34
DIN CULISELE Cotroceniului. Cum era „şeful” Traian Băsescu. Ce spun foştii consilieri prezidenţiali

Sebastian Lăzăroiu, sociolog, Iulian Fota, fost consilier pe probleme de securitate națională, și Valeriu Turcan, consultant politic, cel care i-a urmat Adrianei Săftoiu în funcția de purtător de cuvânt al Președinției, au vorbit la Digi24 despre momente-cheie din mandatele lui Traian Băsescu și au comentat decizia fostei lor colege de a scrie o carte în care relatează ipostaze picante din viaţa de la Cotroceni.

Valeriu Turcan: Din punct de vedere al comunicării cu președintele Băsescu, au fost și multe momente-limită, dar eu n-am avut niciodată probleme de acces în a-i comunica ceva.

Iulian Fota: Traian Băsescu avea acest bun obicei al șefului, de a-și asuma decizii și a-și proteja angajații. Asta dădea sistemului de securitate al țării încredere, știau că Traian Băsescu nu e fricos, poți să pleci cu el la război și 2. dacă iese prost, înțelege că responsabilitatea e a lui și și-o asumă. Niciodată Traian Băsescu nu a pus pe cârca sistemului de securitate națională consecințele mai puțin favorabile ale unor decizii.

Mai e un aspect de discutat. O parte dintre cei care s-au supărat de-a lungul timpului pe Traian Băsescu sunt cei care și-au dat seama că nu-l pot remorca pe Traian Băsescu. În cartea doamnei Săftoiu, inclusiv povestea cu numirea șefilor de la servicii e ciudată rău de tot. Vorbim de 2007, imposibil să cred că Traian Băsescu nu învățase până atunci procedurile de numire. De multe ori, președintele reacționa rupând legăturile cu persoana respectivă. Așa se explică și relația cu Călin Popescu Tăriceanu.

Sebastian Lăzăroiu: Eu recunosc că președintele trebuia să mă dea afară de multe ori. Și cred că și pe mulți dintre colegii noștri. Dar a fost foarte tolerant cu noi, că mai greșeam și noi, și-n interior, și-n comunicarea publică. Când ne certa, avea un stil aparte. O făcea foarte blând, din priviri.

Iulian Fota: Când ne reproșa ceva, o făcea foarte elegant. Și accepta alt punct de vedere. Au fost decizii pe care dânsul le-a luat și mie nu mi-au plăcut. Și îi spuneam.

Sebastian Lăzăroiu: E o prostie asta, că nu accepta puncte de vedere în contradictoriu.

Valeriu Turcan: E mult dramatism în cartea dnei Săftoiu. Și eu m-am confruntat cu astfel de stereotipuri – a adevărat că țipă, urlă? Nu! E clar că toate aceste lucruri plecau de undeva și se adunau. Eu zic că este un meci, un conflict vizibil între Adriana Săftoiu și până la urmă fostul ei șef și mi se pare că e o încercare de capitalizare politică.

CITEŞTE ŞI Fost apropiat al lui Traian Băsescu: Ne-am despărţit când a ales MIZERIA. Va plăti poate şi el

Sebastian Lăzăroiu: Pe mine chiar nu mă interesează cancanurile. Dna Săftoiu a fost doi ani la Cotroceni, eu am fost șapte ani, Iulian Fota a fost șase ani, Valeriu Turcan cinci ani. Cei mai grei ani au fost după ce a plecat dna Săftoiu – primul referendum de demitere, măsuri de austeritate, al doilea referendum de demitere, alegerile. Acelea au fost momente grele pentru statul român. Când nu treci prin momente grele, sigur, te uiți la lucruri mici. Nu înseamnă că trebuie să aruncăm zece ani de mandat în derizoriu, că din ce-am văzut, asta face ea.

Iulian Fota: După șase ani de lucru cu președintele Traian Băsescu nu cred că trebuie să citesc cartea Adrianei Săftoiu ca să știu cum a fost Traian Băsescu. E o chestiune de onoare, odată ce lucrezi cu un om, bucătăria internă a omului respectiv să rămână bucătărie internă. Traian Băsescu a fost șeful statului român. Aia a fost bucătăria nu a lui Traian Băsescu, a fost bucătăria statului român. Pe de altă parte, ce nu-mi place mie, indiferent ce scrie Adriana Săftoiu în carte, pe media din România, în special pe anumite televiziuni, se rostogolesc aceleași mesaje. E clar că Traian Băsescu a nemulțumit pe unii. Traian Băsescu a fost întotdeauna un independent. A gândit cu capul lui, a acționat așa cum a crezut de cuviință că e mai bine pentru România, nu l-am simțit niciodată pe Traian Băsescu remorcat de un grup de interese sau altul.


loading...