Din octombrie 2013 vor exista reţete standardizate pentru toate ţările membre UE

Principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt finanţarea insuficientă şi accesul dificil al pacienţilor la tratament, a declarat, joi, Nela Păvăloiu, preşedinte fondator al Platformei Europene de Dezvoltare.

28 feb. 2013, 17:01
Din octombrie 2013 vor exista reţete standardizate pentru toate ţările membre UE

Neajunsurile sistemului sanitar ar putea să-şi găsească rezolvarea prin introducerea pachetului de servicii medicale de bază şi a unei reţete standardizate pentru toate ţările membre, care să le permită pacienţilor români să-şi procure medicamentele din orice stat membru al Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

Deşi se lucrează de multă vreme pentru stabilirea pachetului de servicii medicale de bază, încă nu se poate vorbi despre ceva concret la acest capitol, a punctat consilierul primului-ministru conf. dr. Vasile Cepoi.

Problemele sunt cauzate, pe de o parte, de numărul mare de servicii care ar trebuie acoperite de actualul pachet, din fondurile sociale, pe de altă parte, de nivelul scăzut al cotei contribuţiei la sănătate, de 10,7%, faţă de 12%, în ţările europene.

Soluţia ar putea fi undeva la mijloc, susţine Vasile Cepoi, şi anume, fie reducerea numărului de servicii, fie creşterea procentuală a contribuţiei, fie cele două măsuri combinate.

„Dacă dorim să păstrăm un pachet de servicii aşa de generos cum este cel definit astăzi, înseamnă că va trebui să creştem contribuţia. Dacă nu, avem varianta cealaltă, în care să vedem, se justifică să plătim din sistemul de asigurări toate serviciile care sunt acum prevăzute în pachetul de bază? Dar aceste lucruri nu se pot face decât în urma unui studiu de impact. La Ministerul Sănătăţii, în cursul anului trecut, s-a făcut o astfel de evaluare, urmează să se ia şi o decizie politică în această privinţă”, a arătat Vasile Cepoi.

Europarlamentarul Petru Luhan a semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările Uniunii Europene, din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

El a precizat că există o directivă la nivel european care va obliga statele membre să standardizeze reţetele de prescriere a medicamentelor.

„În contextul actual, diversitatea prescripţiilor medicale din întreaga Uniune Europeană a condus la această necesitate şi Comisia Europeană a elaborat această directivă, astfel încât o reţetă prescrisă în România să poată fi valabilă în orice altă ţară din Uniunea Europeană”, a subliniat Petru Luhan.

Directiva europeană trebuie să intre în vigoare în luna octombrie a acestui an şi prevede decontarea reţetelor în oricare ţară membră a UE. În cazul României, decontarea reţetelor compensate se face la nivelul de decontare din ţară.


loading...