Dîncu: Scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca provocat de erori de sistem

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, la Bistriţa, că scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca un scandal provocat din cauza unor erori de sistem. Mai mult, el a precizat că, în sistemul medical, fenomenul corupţiei e unul vechi.

06 mai 2016, 14:46
Dîncu: Scandalul dezinfectanţilor trebuie privit ca provocat de erori de sistem

Acest scandal trebuie privit ca un scandal din cauza unei erori de sistem. Noi ne uităm la cazuri particulare, cum este cazul acesta pe care l-a descoperit un jurnalist, dar eu cred că sunt foarte multe asemenea lucruri în sistemul de sănătate şi acestea trebuie descoperite. Trebuie să facem o analiză la ceea ce se întâmplă şi să găsim soluţii la asta. Nu cred că a descoperi acum că se întâmpla nişte lucruri înseamnă o responsabilitate imediată pentru ministrul care este acum în portofoliu, sper că vom reuşi să facem câteva schimbări legislative importante care să ne facă să putem să evităm asemenea lucruri„, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii a publicat lista spitalelor unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi. 1 spital din 6 are probleme

Totodată, el a precizat că eventuale concedieri nu vor rezolva adevăratele probleme ale sistemului medical.

Corupţia din sistemul administrativ din România nu este o noutate pentru noi şi trebuie să facem ceea ce se poate pentru ca să dispară în anii care vin. Nu va fi foarte uşor de scos corupţia din administraţia noastră, s-au încercat tot felul de metode, inclusiv, de exemplu, achiziţia centralizată de materiale sanitare şi echipamente, dar nu cred ca asta ne va scăpa de corupţie în sine. Cred că va trebui să avem o legislaţie mult mai puternică şi să recunoaştem cu adevărat ceea ce se întâmplă în sistem, să cunoaştem şi să găsim soluţii. Este nevoie însă de nişte soluţii de forţă la un moment dat, când va fi gata un diagnostic al sistemului de sănătate pentru că el în acest moment, există multe lucruri care sunt disfuncţionale. (…) Că îi dăm afară pe unii, nu se rezolvă problema din sistem„, a spus vicepremierul.

Ministerul Sănătăţii a publicat vineri lista celor 50 de spitale în cadrul cărora au fost depistate probe neconforme la dezinfectanţi, nouă dintre aceste unităţi fiind din Capitală, acolo unde au fost trataţi şi răniţi din incendiul de la Colectiv.

Citeşte şi Spitalele unde au fost găsiţi dezinfectanţi diluaţi, reacţii incredibile după publicarea listei