Diplomaţia SUA: Emiterea de vize americane funcţionează la nivel normal după un incident tehnic

Emiterea de vize americane funcționează din nou la nivel normal după ce o uriașă pană informatică a afectat timp de două săptămâni baza de date consulare, a informat luni Departamentul de Stat, potrivit AFP, citată de Agerpres.

30 iun. 2015, 05:16
Diplomaţia SUA: Emiterea de vize americane funcţionează la nivel normal după un incident tehnic

Purtătorul de cuvânt adjunct al diplomației americane, Mark Toner, a dat asigurări că „toate ambasadele și consulatele cu atribuții în eliberarea de vize sunt din nou conectate” și programează „interviuri pentru eliberarea vizelor”.

„Am eliberat peste 410.000 de vize (…) între 23 și 29 iunie, iar echipele consulare din întreaga lume au muncit tot weekendul” pentru a rezolva incidentul tehnic care a afectat tratamentul biometric al solicitărilor de vize, „esențialul fiind rezolvat”.

Imensa rețea consulară și diplomatică americană formată din peste 300 de ambasade, consulate și reprezentații diplomatice primește cotidian 50.000 de solicitări de viză în lume.

Departamentul de Stat „își exprimă regretul pentru neplăcerile provocate cetățenilor care își așteptau viza, precum și familiilor acestora și oamenilor de afaceri americani care au fost afectați de această problemă”, a declarat Mark Toner.Zeci de mii de cetățeni străini au fost nevoiți să își amâne sau să își anuleze călătoria în Statele Unite.

O echipă formată din peste o sută de experți în informatică au lucrat la rezolvarea problemei survenite pe 9 iunie. De asemenea, eliberarea de pașapoarte în străinătate pentru cetățenii americani a fost perturbată de la finalul lui mai.

În ceea ce privește vizele, Washingtonul afirmă de două săptămâni că „situația nu este legată de o țară anume, de o naționalitate sau o categorie de viză în special”.

Potrivit Departamentului Comerțului și Turismului, circa 75 de milioane de străini, turiști sau oameni de afaceri, au intrat în 2014 pe teritoriul Statelor Unite.