Diplomaţia ungară: Acordul între UE şi Turcia nu mai are relevanţă după închiderea rutei balcanice

Acordul privind migrația dintre Uniunea Europeană (UE) și Turcia și-a pierdut relevanța după recenta închidere a rutei balcanice, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto înainte de o reuniune a omologilor săi din UE de la Bruxelles, relatează MTI, citată de Agerpres.

14 mart. 2016, 20:04
Diplomaţia ungară: Acordul între UE şi Turcia nu mai are relevanţă după închiderea rutei balcanice

Ministrul de Externe un gar, Peter Szijjarto  a spus că noua situație a apărut odată ce țările din Balcanii de Vest au decis să-și protejeze propriile frontiere și să pună capăt intrărilor ilegale pe teritoriul lor. Guvernul ungar crede că soluțiile ar trebui adaptate noii situații, a adăugat șeful diplomației ungare.

În locul unui acord cu Ankara, ar trebui să existe un plan constând din trei elemente legate de modul în care cele trei miliarde de euro promise de UE Turcia sunt cheltuite.

În primul rând, planul implică susținerea țărilor din Balcanii de Vest în eforturile de a-și proteja frontierele. În al doilea rând, Grecia trebuie să beneficieze de sprijin pentru a respecta reglementările europene și a înființa și menține așa-numitele hotspot-uri. În al treilea rând, a mai afirmat Szijjarto, trebuie să se recunoască faptul că ‘nu este responsabilitatea noastră să asigurăm o calitate europeană a vieții pentru migranții’ care vin pe continent.

Citeşte şi Criza migranţilor: Aproximativ O MIE de persoane forţează frontiera în Macedonia pe o rută alternativă

‘În schimb ar trebui să-i ajutăm să-și refacă viețile cât mai repede posibil’, a mai spus el. Din acest motiv, ar trebui să oferim sprijin Turciei, Iordaniei, Libanului și regiunii kurde din Irak, astfel încât acestea să poată avea grijă de refugiați acolo, a spus Szijjarto.

Ungaria continuă să considere inacceptabile planurile privind transferul de refugiați în Europa și redistribuirea acestora între statele membre, a subliniat el.