Diplomatul moldovean Oleg Serebrian refuză orice dialog cu Rusia pentru a rezolva problema Transnistriei, cât timp Moscova este în război cu Ucraina

Cel mai important negociator al Republicii Moldova în soluţionarea disputei de trei decenii cu enclava separatistă transnistreană pro-rusă a exclus duminică orice rol al Rusiei în găsirea unei soluţii atât timp cât această ţară este angajată în războiul din Ucraina.

29 ian. 2024, 11:08
Diplomatul moldovean Oleg Serebrian refuză orice dialog cu Rusia pentru a rezolva problema Transnistriei, cât timp Moscova este în război cu Ucraina

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a făcut aceste declaraţii la postul naţional de radio, în timp ce guvernul pro-european al R. Moldova continuă eforturile de a-şi asigura aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul ţării a declarat sâmbătă că nou-numitul ministru al Afacerilor Europene va conduce echipa R. Moldova în discuţiile de aderare, pentru care au dat undă verde liderii Uniunii Europene luna trecută.

Serebrian a spus că procesul de negociere 5+2 privind reglementarea diferendului transnistrean, în vigoare de 20 de ani, din care fac parte Rusia şi Ucraina, precum şi Statele Unite şi Uniunea Europeană ca observatori – nu ar putea servi la nimic atât timp cât Rusia îşi va continua invazia.”Revenirea la acest format pentru o reglementare paşnică depinde de îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev”, a spus el.”Nu a fost desfiinţat oficial, dar este îngheţat”.

Puţine progrese ar putea fi de aşteptat pentru moment cu privire la „al treilea coş” al discuţiilor, ce tratează viitorul statut al enclavei separatiste.

Citește și: Coreea de Nord a lansat rachete de croazieră în largul coastei de est, sub supravegherea lui Kim Jong Un

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a mai declarat că prioritatea R. Moldova pentru 2024 este integrarea treptată în UE.

Preşedintele Maia Sandu, care denunţă invadarea Ucrainei de către Rusia, a cerut un rol mai mare pentru UE în rezolvarea conflictului cu Transnistria.

Premierul Dorin Recean a anunţat sâmbătă, într-o prezentare video, că secretarul de stat în Ministerul de Externe Cristina Gherasimov va ocupa funcţia de ministru al Integrării Europene şi negociator-şef în negocierile privind aderarea la UE. Gherasimov va conduce, de asemenea, un nou Birou de Integrare Europeană dedicat continuării acestor discuţii. Numirea ei, şi cea a noului ministru de Externe Mihail Popşoi au urmat demisiei de săptămâna trecută a ministrului de Externe Nicu Popescu.

Citește și: Lupta pentru eradicarea corupției în Ucraina. Oficiali din ministerul Apărării au furat 40 de milioane de dolari de la achiziția de arme. Un suspect a fost arestat în timp ce voia să fugă din țară