Flori Dinu. Directoarea lui Dan Condrea, dezvăluiri despre afacere: Nu am dat mită niciunui medic VIDEO

Flori Dinu. Anchetatorii audiază noi martori în cazul morţii lui Dan Condrea şi au descins la firma Hexi Pharma, pentru a ridica documente. Acolo a venit şi directoarea firmei, Flori Dinu, care a făcut primele declaraţii de la izbucnirea scandalului.

26 mai 2016, 11:31
Flori Dinu. Directoarea lui Dan Condrea, dezvăluiri despre afacere: Nu am dat mită niciunui medic VIDEO

Flori Dinu, director general al Hexi Pharma, a declarat joi că nu a dat niciodată mită medicilor în calitate de reprezentant al companiei și o roagă pe fosta soție a lui Dan Condrea să facă un denunț la Parchet, unde va trebui să şi probeze afirmaţiile.

„În toată existența mea de la Hexi Pharma de 16 ani, nu am dat mită, șpagă sau cum puteți să o numiți dumneavoastră niciunui medic în calitate de reprezentant al Hexi Pharma. Situația din punctul meu de vedere este ori inventată, ori calomnie, deci nu am făcut niciodată în ultimii 16 ani această tentativă sau cum o numiți”, a spus Flori Dinu, înainte de a intra în sediul Hexi Pharma.

Declarația sa vine după ce jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat un articol de presă, în care un medic microbiolog susține că Flori Dinu a încercat să îl mituiască.

Flori Dinu spune că este ţinta unei tentative de denigrare. „S-a făcut deja foarte mult rău şi sper cu ajutorul Parchetului să se ajungă la adevăr şi să se ia o decizie. Prejudiciul estimat coincide cu cifra de afaceri pe ultimii doi ani”, a spus Flori Dinu.

Directorul Hexi Pharma a subliniat că societatea nu avea monopol în spitalele din România, ci că reţeaua pe care şi-a creat-o este rezultatul muncii de ani de zile de promovare a produselor: „Este o munca pe care oamenii din spitale au privit-o cu respect si cu mandrie, ca noi ne mandream, suntem producatori romani, avem o fabrica, avem oameni care muncesc. Nu suntem firme de apartament care practic vand, iau dintr-o parte, dau in alta si au 2-3 angajati. Am făcut teste legate e eficacitate aproape pe fiecare lot din produsele livrate catre spitale. Referitor la concentratia de substanta activa am auzit tot felul de pareri: gen ca se lua produsul dintr-o parte, se dilua la Hexi Pharma si se dadea la spital. Dar nu este adevarat. In fabrica Hexi Pharma se faceau produsele efectiv si de acolo mergeau la spitale. S-a luat materie prima din strainatate, exact pe lucrul asta mizam, ca luam materie prima din strainatate. Am facut teste paralele, din pacate avem conturile blocate si putem sa facem doar plati salariale si de utilitati, nu putem plăti acele teste, care costa in jur de 40 de mii de euro”.

Flori Dinu a precizat că produsele Hexi Pharma nu pot fi supuse unor teste de compoziţie întrucât nu există un laborator acreditat. „Eu, in calitate de director gen, impreuna cu administratorul vom incerca sa luam legatura si cu sotia si in functie de cine va fi succesorul actiunilor vom vedea ce decid si dumnealor. Eu in calitate de director am datoria sa continui aceasta activitate si sa incerc sa spal imaginea firmei si a acestui om”, a punctat directorul general Hexi Pharma.

Aceasta a adăugat că nu au existat indicii cu privire la existenţa unor probleme pe partea de producţie. „Atat personal, cat si ca reprezentant al Hexi Pharma, consider ca suntem nedreptatiti. Urmatoarele demersuri vom vedea care vor fi, in momentul asta nu suntem lasati nici macar sa pastram un moment de reculegere pentru Condrea. El se ocupa ca produsele sa fie conforme, nu mi-a semnalat niciodata probleme la productie. Ulterior aparitiei articolelor din presa am vorbit cu Condrea si mi-a marturisit ca ar fi ceva probleme, dar nu atat de grave cat s-au semnalat. Nu stiu daca erau recente. A fost vointa lui sa nu dam declaratii in presa, astepta sa se faca dreptate si sa se justifice in instanta. Din punctul meu de vedere, Hexi Pharma nu a pus niciodată în pericol viaţa pacienţilor aflaţi în spitale. Probleme din cauza infectiilor nozocomiale probabil au fost, cum stie toata lumea, dar in mod explicit din cauza problemelor aparute la Hexi Pharma nu avea cum sa se intample. In spitale se fac teste de sanitatie, nu cred ca vreun medic epidemiolog sau responsabil cu igiena spitalului ar putea sa matraseasca lucrurile sa-si puna libertatea in pericol. Testele de sanitatie au aratat ca produsele noastre isi faceau treaba, pur si simplu se luau probe inainte si dupa utilizare si se vedea ca dezinfectantii isi faceau treaba. Condrea era supărat pe acuzaţiile care i se aduceau”, a detaliat Flori Dinu.

Cazul dezinfectanților ajunge la momentul devoalării mecanismului corupției din spitale. Managerii de spital iau 30% din contracte și o parte din bani îi dau partidelor care îi numesc și-i mențin în funcție. Potrivit tolo.ro, mărturia vine de la unul dintre cei mai importanți medici microbiologi din România, cu experiență de peste 20 de ani, din care 10 la Cantacuzino și 10 într-un mare spital de urgență din București.

Medicul microbiolog a lucrat aproape un deceniu, până în 2013, la unul dintre primele trei spitale de urgență din București. Și unul dintre cele mai mari spitale ale României. Spital care a tratat victime de la Colectiv. Ea a fost, până acum trei ani, șefa laboratorului de microbiologie. Era șefă la microbiologie, dar se ocupa și de dezinfectanți. Microbiologul povestește întâlnirea în care Flori Dinu a vrut să-i dea bani, totul transformîndu-se într-o scenă de neuitat.

„Aproape toate firmele de biocide dădeau bani. Ca să fie clar! Dar Hexi avea un specific. Se știa că produsele lor sunt slabe. Și atunci, ei plusau la bani, față de alții. Când am ajuns în spital am aflat acest lucru. Era un lucru general cunoscut, larg răspândit…

O să vă povestesc o întâlnire cu Flori Dinu, directorul general de la Hexi Pharma.

Mi-a adus un dezinfectant pe bază de alcool. O mostră. Am mirosit mostra. I-am zis: „Nu miroase a alcool”. Mi-a răspuns de sus, că venea de la director pasămite: „Sunteți fumătoare și v-ați pierdut simțul mirosului”. M-am enervat și a urmat discuția. Nu voi uita discuția toată viața deși nu asta ar trebui un medic să-și amintească din viață.

DIALOGUL DINTRE ȘEFA MICROBIOLOG ȘI ȘEFA HEXI PHARMA

– Nu are sens, produsele firmei dumneavoastră au probleme.
– Dar n-aveți dreptul să ne refuzați!
– Ba da, am dreptul ca profesionist! Și am dreptul să fac un referat de respingere prin care să anunț și celelalte spitale.
– Am înțeles. Cât v-a dat Anios?
– Poftim?!!!
– Cât v-a dat Anios că eu vă dau dublu!
– Ieși afară!
– Ce?
– Ieși afară acuuuum! Cară-te repede cu liftul că dacă îți dau un șut în cur te duci direct pe geam și pici direct la parter!

Mi-am ieșit din minți când Flori Dinu a dus mîna la geantă să scoată plicul. Așa se lucrează în licitațiile din spitale pe dezinfectanți. Cu plicul. Directorul general de spital ia cel mai mult. În anumite cazuri, chiar 30% din contract”, a povestit medicul. 

Citeşte şi: Hexi Pharma: N-o să mai tăcem. Au profitat persoane care au primit „mulţumiri” în bani

Lista destinatarilor de „plicuri”

Întrebat cine mai primeşte bani, medicul a răspuns „cu liniuță de la capăt”: directorul general 30%, directorul medical 5%-10%, președintele comisiei de licitație, șeful de la achiziții, epidemiolog, directorul economic asistenta șefă.

„Asistenta şefă are un rol important în poveste. E un personaj foarte important pe secție. Ea are rolul de a gestiona eventualele plângeri ale medicilor. Sau chiar îi determină să facă referate pozitive pentru firma respectivă de atiseptice”, explică medicul.

Microbiologul subliniază că din cauza „golăniei unsuroase” din spital a părăsit sistemul public de sănătate şi a mers să lucreze în privat.

„Nu am luat niciun ban! Și aici a venit sfârșitul. La un moment dat m-am dus la manager și i-am zis: „Ai merțan, ai case, eu nu vreau să fiu ca tine! Ți-ai ales acest drum, treaba ta. Dar nu o să mă cumpere nimeni. Nici pentru 10.000 – 20.000 de euro, cât mi-ar fi revenit mie, și nici pentru mai mult. I-am zis directorului: când o să se spargă totul, nu voi, șefii, cu banii ăștia mulți făcuți, cu sute de mii de euro, veți cădea, ci tot noi, fraierii!” Apoi am plecat şi am venit să lucrez în privat”, mai povesteşte sursa Gazetei.