Directorii şi şefii de departament din RATB au fost DEMIŞI

Toţi directorii executivi şi şefii direcţiilor şi de departament din Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) au fost demişi, vineri, de Consiliul de Administraţie (CA) al regiei.

30 aug. 2013, 18:29
Directorii şi şefii de departament din RATB au fost DEMIŞI

Preşedintele executiv al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti Vasile Petrariu a declarat, pentru Mediafax, că nu s-a comunicat nimic oficial în urma şedinţei de vineri a CA al RATB, însă deţine aceste informaţii din rândul unor persoane din regie.

Totodată, CA al RATB ar fi decis şi disponibilizarea a aproximativ 250 de angajaţi, odată cu modificarea organigramei, mai spune Petrariu.

Decizia de demitere a conducerii nu îl vizează deocamdată şi pe directorul general interimar al RATB Valeriu Bunea.

Contactat de Mediafax, purtătorul de cuvânt al RATB Constantin Tobescu a spus că nu a fost comunicată nicio hotărâre scrisă de către CA al RATB privind aceste demiteri.

Valeriu Bunea conduce interimar RATB după ce fostul director general Adrian Câmpurean a demisionat din funcţie, în luna iulie, motivând prin aceea că regia este subfinanţată, având pe 2013 un buget cu 25 la sută mai mic decât cel pe care l-a propus. Bugetul regiei pe 2013 este de 420 de milioane de lei, potrivit reprezentanţilor RATB.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu i-a solicitat premierului Victor Ponta, în luna noiembrie a anului trecut, efectuarea unei anchete de către Corpul de Control al prim-ministrului.

În urma verificărilor, Guvernul a anunţat în aprilie că sesizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, de către Corpul de Control.

În nota de control se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli ăn atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate ăntruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB.

Citeşte şi RATB, amendată pentru că a făcut copii actelor de identitate ale elevilor şi studenţilor