Directorul Administraţiei Spitalelor din Bucureşti, Cristian Plută, arestat preventiv. Ce sumă astronomică îi promitea ca şpagă directoarei generale: „210.000 de euro până la sfârşitul anului. Eu nu muncesc degeaba”

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Cristian Plută, a fost arestat, marţi, pentru 30 de zile, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. De asemenea, s-a mai emis mandat de arestare pentru o persoană fizică - Silviu Stăncilă, acuzată de comiterea mai multor infracţiuni. Managerul Spitalului Colentina, George-Mirel Cristescu, a fost plasat în arest la domiciliu.

19 sept. 2023, 20:54
Directorul Administraţiei Spitalelor din Bucureşti, Cristian Plută, arestat preventiv. Ce sumă astronomică îi promitea ca şpagă directoarei generale: „210.000 de euro până la sfârşitul anului. Eu nu muncesc degeaba”

Cristian Plută a fost arestat preventiv, potrivit unei decizii a Curții de Apel București, iar managerul de la Spitalul Colentina a primit arest la domiciliu. Dumitru Alexandru Paul, administratorul firmei Palex, acuzat de procurori că i-ar fi dat mită lui Cristian Plută, a primit control judiciar.

”Admite propunerea de arestare preventiva formulata de DNA, Structura centrală, în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Plută Cristian şi Stăncila Silviu pe o durată de 30 de zile, de la 19.09.2023 până la 18.10.2023 inclusiv”, este decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

În schimb, propunerea de arestare preventivă în cazul managerului Spitalului Colentina a fost respinsă.

”(…) respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a arestării preventive formulată de DNA structura centrală in ceea ce ii priveşte pe inculpaţii Cristescu George Mirea şi Dumitru Alexandru Paul (…) dispune luarea măsurii arestului la domiciliu fata de inculpatul Cristescu George Mirel pe o perioada de 30 de zile de la 19.09.2023 pana la 18.10.2023 inclusiv”, au mai decis magistraţii.

Dumitru Alexandru Paul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de la 19.09.2023 la 17.11.2023 inclusiv.

Decizia magistraţilor poate fi contestată.

Citeşte şi: Patronii staţiei GPL din Crevedia rămân în arest preventiv, a decis Tribunalul Bucureşti

Directorul adjunct de la Administrația Spitalelor București, Cristian Plută, i-a propus șefei instituției, Oana Sivache, împărțirea mitei pentru atribuirea unor lucrări, însă aceasta l-a denunțat, potrivit referatului procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă, consultat de G4Media.ro. Conform referatului, Plută îi propunea lui Sivache să ia o mită de 210.000 de euro.

”Potrivit primei declarații a martorei (…..), aceasta a fost abordată, în primă fază, cu privire la subiectul primirii unor sume de bani în legătură cu activitățile de serviciu, de către numitul Plută Cristian, director general al instituției în cauză (în prezent director-adjunct), la sfârșitul lunii februarie, când au ieșit la un restaurant, și atunci i-a spus că numitul Stănilă Silviu îi va ajuta la soluționarea (în mod favorabil) a contestației formulate în referire la un acord-cadru de reparații curente pentru toate spitalele administrate de către A.S.S.M.B. Atunci acesta i-a zis că urmează să primească un procent de 10%, nu i-a specificat dacă banii vor fi împărțiți la doi sau la trei, iar banii vor fi primiți în numerar. Martora a specificat că Plută Cristian i-a transmis că intenționează să-și facă o casă”, se arată în referat.

Stenogramă din referat:

Denunțător: Și care sunt lucrări, și care sunt reparații curente?

Plută Cristian: Toate.

Denunțător: Toate-s lucrări? OK!

Plută Cristian: Bun!

Denunțător: Deci ai zis că ăia de la lucrări. Bun.

Plută Cristian: Da.

Denunțător: 10.000. Și mai sunt 250.000. Ăștia în plus față de ăia 10.000 sau cu totul?

Plută Cristian: Nu, ăștia, cu totul. Totul o să fie până la sfârșitul anului.

Denunțător: Cu ăia cu tot sau fără?

Plută Cristian: E neglijabil, adică nu știu să-ți spun.

Denunțător: Nu știu. Aproximativ. Deci, nu sunt din ăștia? Bun! Deci, și 250… 200.000, zic așa, împărțit la… ?

Plută Cristian: Nimic.

Denunțător: Doar ai mei 210.000!? De euro!? Mi se pare exagerat.

Plută Cristian: Eu nu muncesc degeaba.

Denunțător

: Păi și… Stai așa, PLUTĂ! Adică 3 inși înseamnă 600.000 de euro!? Mi se pare mult. Nu e greșeală undeva?

Plută Cristian: La asta nu fac greșeli. Bun!

Citeşte şi: Patronii staţiei GPL din Crevedia rămân în arest preventiv, a decis Tribunalul Bucureşti